Начало/Утре е третото заседание по делото на Мая Манолова срещу фалшификациите на кметските избори в София

Утре е третото заседание по делото на Мая Манолова срещу фалшификациите на кметските избори в София

06.01.2020

На 7 януари, вторник, от 10.00 ч. в Административния съд в София ще се проведе третото заседание по делото на Мая Манолова за фалшифицирането на кметските избори, които се проведоха на 3 ноември 2019 г.

На второто заседание в средата на м. декември миналата година съдът допусна да се направи експертиза за коректността на изборните списъци.

Тогава Манолова внесе 14 тома доказателства за нарушения и пледираше за поне 7 хиляди недействителни бюлетини, 7 хиляди дописани граждани в списъците и 7 хиляди купен ромски вот, чиито сбор е повече от разликата между двамата кандидати за кмет на София.

Очаква се утре да бъде представена съдебно-математическа и техническа експертиза след изслушването на свидетелите. До момента съдът призна по-голямата част от доказателствата, но не допусна повторно преброяване на бюлетините в посочените от Манолова секции.

Манолова и адвокатите й настояват, че е имало тежки нарушения на изборните правила в ОИК. Би следвало протоколите да се отварят пред ОИК, в присъствието на член на ОИК, но това е правено от сътрудници, назначени от ОИК, в нарушение на закона, поясни Манолова след второто съдебна заседание, като подчерта, че те са участвали в отварянето, коригирането, дописването на изборните книжа и протоколи, а по-голямата част от тях са служители на Столичната община.

Според нея 900 протокола са коригирани в нарушение на закона от такива технически сътрудници, които не са имали право на това, както и не са допускани наблюдатели и представители на Инициативния й комитет да присъстват  в "Арена Армеец", което е нарушение на изборното законодателство.

Тагове: Новини