Начало/Хората от Омуртаг искат да станат жители на Банкя, за да им пуснат водата

Хората от Омуртаг искат да станат жители на Банкя, за да им пуснат водата

21.02.2020

След Перник, Омуртаг трябва да бъде подпомогнат от държавата заради 30-годишния воден режим, заяви Мая Манолова по време на срещата с жителите в Омуртаг

 

Цялата държава ли да стане Банкя, за да ни пуснат вода в Омуртаг?

Това попитаха жителите на град Омуртаг днес по време на среща с председателя на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова. В града водният режим е от 30 години, а предстои увеличаване на водата на 3,26 лв.

Хората са категорични, че няма причина да се увеличава цената на водата в града.

„Управляващите рехабилитират само заплатите си. Проблемът е пряко свързан с г-н Борисов, който от тези 30 години е управлявал 10 години. В края на миналата година правителството му разпредели 2.7 млрд. лв. Как не намериха 3 млн. лв. поне за първия етап на водопровода на  Омуртаг? Иначе си купуват правителствен самолет за 55 млн.лв., но пари за рехабилитация на ВиК-системата в Омуртаг няма“, заяви Манолова.

Тя допълни, че от „Изправи се.БГ“ ще настояват следващият град след Перник, който да е подкрепен финансовото от държавата, да е Омуртаг.

„Като протестират сестрите, трябва да ги подкрепим. Като протестирате вие, всички други трябва да ви подкрепят. Трябва им воля и желание да работят за хората. Институциите обслужват интересите на големите, а не на малките и обикновените граждани“, каза Манолова.

Хората поискаха областните управители и министрите да обсъдят проблема и да го решат. Гражданите настояват да се махнат етернитовите тръби, защото се страхуват, че са канцерогенни. Те поставиха и въпроса за големите загуби на вода и контрола на водомерите.

„Загубите са огромни, а водопроводът е от 1962 г. и не е рехабилитиран. Тук са нужни 12 млн. лв. за ремонт на водопровода, но поради малкия брой жители няма как да се осигури европейско финансиране. Става дума за основно човешко право - правото на вода“, подчерта Манолова и допълни, че „МРРБ работи за интересите на ВиК-дружествата, а не на гражданите“.

„Хората приемат болезнено темата с приватизацията заради съсипаните предприятия и кражбите, а не заради самата приватизация. Давността е минала, но е обяснимо защо хората са чувствителни към разпиляването на активите на държавата. Могат обаче да се проверят сделките от сега, които в момента източват парите на гражданите и на държавата“, отговори на въпрос за приватизацията Манолова.

 

 

Тагове: Новини