Начало/Цветанка Илиева: Клиентите на Топлофикация да очакват корекции на изравнителните сметки

Цветанка Илиева: Клиентите на Топлофикация да очакват корекции на изравнителните сметки

09.09.2020

След хаоса с изравнителните сметки, клиентите на Топлофикация София да очакват корекции на изравнителните сметки. Не само, че клиентите нямат яснота по сметките, но няма и документи за прихванатите суми след намалението на цената на природния газ.

Това заяви експертът по енергетика от „Изправи се.БГ“ Цветанка Илиева пред Седем осми ТВ.

Хората имаха надежда, че сметките им за топлинна енергия ще намалеят след намалението на цената на природния газ с над 40%, за което премиерът Борисов съобщи. Сметките за парно обаче не само, че не намаляха, но и доведоха до голямо объркване сред клиентите относно изравнителните сметки. Топлофикация София си позволи да не спазва законите и доведе до объркване, каквото не е имало досега, допълни Илиева.

Тя подчерта, че в края на месец април парламентът е приел промени в Закона за енергетиката, които посочват как да бъдат върнати парите на клиентите в резултат на намалението на цената на природния газ.

Имаше указания какво да направят КЕВР, Булгаргаз и топлофикационните дружества. Беше предвидено клиентите на топлофикациите в страната да са разделни на две – такива на месечен отчет и такива с изравнителни сметки. Клиентите на месечен отчет трябваше да получат намалението в първата си фактура, а тези с изравнителната сметка – при получаването на изравнителната сметка.

Топлофикация Сoфия направи изменението на цените със задна дата на база на прогнозни количества. За сметките през месец юни Топлофикация София заяви да не се плащат, защото следствие от намалената цена на природния газ, сумите се дължат на клиентите. Топлинните счетоводители направиха изравнителните сметки с цената на природния газ след намалението и се оказа, че между 30-40% от клиентите имат да доплащат на топлофикация. В резултат на това стана едно объркване, обясни още Цветанка Илиева.

Клиентите да подадат жалби до 14 септември в Топлофикация София за изравнителните сметки, да си прегледат изравнителните сметки и при съмнения да подадат жалби и в Министерството на енергетиката, защото те отговарят за контрола на дяловото разпределение, препоръча енергийният експерт.

Цветанка Илиева е категорична, че Топлофикация София е във фалит, защото на 9 юли 2020 г. Столичният общински съвет е взел решение Топлофикация да вземе 40 млн. лв. кредит от ББР, за да се върнат парите на хората след намалението на цената на природния газ. Тя допълни, че сега предстои Топлофикация да изтегли още един кредит, в размер на 120 млн. лв., които са за погасяване на задълженията към Булгаргаз.

Тагове: Новини