Начало/Цветанка Илиева: Новият Закон за ВиК ще увеличи цената на водата. Писан е от правно неграмотни хора

Цветанка Илиева: Новият Закон за ВиК ще увеличи цената на водата. Писан е от правно неграмотни хора

12.11.2020

С новия Закон за ВиК цената на водата ще се увеличи. Той е писан от правно неграмотни хора. ВиК-секторът се национализира, въвежда се такса достъп за вода, не се решават основните проблеми на потребителите с ВиК-услугите и се създава „водна КЕВР“, която ще се избира от парламента и ще определя цената на водата. Твърдението на регионалния министър Петя Аврамова, че няма да има повишаване на цената на водата, е абсолютна лъжа.

Това заяви експертът по енергетика на Гражданска платформа „Изправи се.БГ“ Цветанка Илиева в предаването "Делници" по Евроком във връзка с новия Закон за ВиК, който в момента е в процедура на обществено обсъждане.

Тя подчерта, че е особено притеснително въвеждането на цена за достъп до вода, която ще се плаща за всяка една услуга – за доставяне на вода, за пречистване на вода и за отвеждане на отпадъчни води.

Дори и да не се използва вода, ще се плаща цена за достъп. Не е ясно как ще се формира тази цена на достъп. Или регионалният министър не разбира какво е предоставила за обществено обсъждане, или експертите й я заблуждават. Социалната поносимост на цената на водата ще се определя на база цената на водата и тя няма да влияе върху таксата достъп до вода. Не е ясно ако си на режим и нямаш достъп до водата, защо плащаш достъп вода и не е ясно колко ще е тази такса, обясни Илиева.

Тя допълни, че в закона няма определение за „беден потребител“ и се остава този въпрос да се реши с подзаконов нормативен акт и не е ясно кой ще получава водните помощи.

Цветанка Илиева подчерта, че проблемите с качеството на водата са масово в страната – Шумен, Търговище, Разград, но не се решават в новия Закон за ВиК. Правно неграмотни хора са писали Закона и не са написали кой ще налага санкциите за лошо качество на водата – МРРБ или новата КЕВР, която ще отговаря само за водата. Тази нова Комисия е излишна, след като има ВиК-холдинг, който ще контролира всички ВиК-дружества, допълни тя и обясни, че всички ВиК-дружества, освен в София, ще бъдат национализирани в държавния ВиК-холдинг.

В Закона за ВиК пише, че тази нова Комисия ще е независима, но изпълнителната власт ще пише наредбите и съставът на Комисията ще се избира от парламента. Тя ще се състои от трима членове, които да имат професионален стаж във ВиК-сектора, а не е заложено да има икономист, след като ще се решава цената на водата. Решенията ще се приемат от двама човека. Тоест, двама човека ще решават цената на водата във всяка област, заяви Цветанка Илиева.

В новия Закон пише, че промишлените предприятия ще сключват индивидуални договори с ВиК-дружествата, но няма да има индивидуални договори с битовите потребители. За тях ще има Общи условия, които обаче не е задължително да се публикуват на онлайн страниците на ВиК-дружествата и по този начин те ще останат тайна, гражданите няма да имат достъп до тях и няма да знаят какви права имат, обясни още Илиева и допълни, че регионалният министър ще одобрява Общите условия, с което се елиминира ролята на Комисията за защита на потребителите.

Цветанка Илиева е категорична, че Комисията за защита на потребителите, Комисията за защита на конкуренцията и КЕВР трябва да излязат със становища за новия Закон за ВиК.

Тагове: Новини