Начало/Цветанка Илиева: Повишаването на тока с 4 % и на парното с 14 % е необосновано

Цветанка Илиева: Повишаването на тока с 4 % и на парното с 14 % е необосновано

02.06.2021

Предложението на КЕВР за по-високите цени на тока и парното е необосновано. Върховната административна прокуратура да се задейства и да разгледа процедурата по увеличаването на цените в КЕВР и как са определени разходите. В регулатора не работят икономисти, а енергетици и юристи.

Това заяви пред телевизия „Евроком“ енергийният експерт от Гражданска платформа „Изправи се.БГ“ Цветанка Илиева относно предстоящото увеличение на цените на тока и парното.

От 1 юли 2021 г. предстои сериозно увеличение на цената на топлинната енергия и на тока. Парното и топлата вода ще се покачат значително – с над 14 % в София, във Варна с над 11 %, във Велико Търново с 13 %. Това е предложение на КЕВР, което ще бъде обсъдено с гражданите и гражданските организации на 7 юни. Това увеличение на цените е необосновано, след като заради разликата в цените на природния газ топлофикациите са 36 млн. лв., по данни на КЕВР, допълни Илиева.

Шокът за цените на водата ще е от 1 януари 2022 г. До края на месец юли 2021 г. ВиК дружествата трябва да внесат в КЕВР бизнес плановете си, които предвиждат увеличение на цените на водата, каза още Цветанка Илиева.

По думите й 95 % от потребителите на парно и топла вода в София плащат прогнозни цени, които са по-високи от цените на реално използваните услуги.

КЕВР не е в състояние да направи добри прогнози за цените на природния газ и на въглеродните емисии, които са сериозен елемент при определянето на цените на топлинната енергия. Ако преди няколко години Топлофикация София плащаше 15 млн. лв. разходи за емисии, сега са около 100 млн. лв. В резултат на това се увеличава цената на парното, обясни още Илиева.

Относно увеличението на цените на тока тя посочи, че КЕВР е увеличило експлоатационните и административните разходи на Електроенергийния системен оператор, въпреки че се пренася по-малко количество електроенергия. Това означава, че ако е имало по-високи разходи за бонуси, те също се отразяват върху увеличението на цената на тока, обясни Илиева.

Тагове: Новини