Начало/Осем приоритета

Осем приоритета

ОСЕМ ПРИОРИТЕТА НА "ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!"

1. Повишаване на доходите на българските граждани

Основният приоритет на "Изправи се! Мутри вън!" е повишаване на доходите на българските граждани Целта ни е минималната работна заплата да стане 1250 лв. до края на следващото управление, за да спрем да бъдем страната на работещите бедни. Ще преизчислим пенсиите на база осигурителен доход от 2018 г., за да водят достоен живот възрастните хора.

 

2. Продължаване на ревизията

В следващия парламент ще продължим ревизията с нова, подобрена версия на Комисията по ревизията. Тя ще обхване не само секторите с най-голям теч на средства, но и секторите с най-големи аномалии. Там, където има най-високи бонуси и шефове на държавни предприятия вземат по-големи заплати и допълнителни доходи от президента и от премиера. Новата комисия ще мине през най-големите привилегии, през "калинките", през бонусите.

 

3. Защита на обикновените хора от колектори, ЧСИ, монополи

Сред основните приоритети на "Изправи се! Мутри вън!" е защита на обикновените хора от свръхправомощията на банки, колекторски фирми, частни съдебни изпълнители (ЧСИ) и от монополи. Борим се за спиране разпродаването на имущество преди съдебно решение. Ще сменим състава на КЕВР, защото не защитава интересите на потребителите на ток, вода и парно, а цените на парното и водата ще се определят по нов начин.

 

4. Подкрепа за малките фирми 

"Изправи се! Мутри вън!" внесе предложение за подкрепа на малките фирми и самоосигуряващите се лица. Подкрепата за бизнеса е сред основните ни приоритети. Предвиждаме четири средномесечни заплати за всички фирми и самоосигуряващи се лица, на които оборотите са намалели с 30 %. За новооткритите фирми, които създават поне пет нови работни места, предвиждаме подкрепа от осем средни заплати. За всеки българин, останал без работа и без подкрепа в условията на криза, предвиждаме една средномесечна заплата.

5. Съдебна реформа

Необходима е истинска, дълбока съдебна реформа. Първата стъпка е закриване на специализираните съдилища и на специализираната прокуратура. Съдебната реформа минава единствено през широко обсъждане на промени в Конституцията дали прокуратурата да остане в съдебната власт, за контрол на главния прокурор. В този дебат трябва да вземат участие професионалните съсловия, конституционалисти, университетски преподаватели, неправителствени организации и граждански експерти.

6. Зелена България

"Изправи се! Мутри вън!" застава зад каузата за чиста околна среда, спиране изсичането на горите, презастрояването на морския бряг, дюни, паркове, за по-чист въздух, без внос на боклук от трети страни, спиране източването на язовири. Внесохме промени в Закона за управление на отпадъците, за да се спрат безобразията с внос на отпадъци, нерегламентираното им съхранение и горене.

 

7. Качествено и достъпно здравеопазване

В условията на пандемия качественото и достъпно здравеопазване е на първо място. "Изправи се! Мутри вън!" предлагаме реформа в здравеопазването, така че пациентът да е в центъра на здравната система. Заставаме зад исканията за достойни възнаграждения и условия на труд на медицинските специалисти. Необходими са ревизия и контрол, за да спре източването на Здравната каса.

8. Борба с демографската криза

"Изправи се! Мутри вън!" предлагаме подкрепа за младите семейства и децата. Програмата ни включва еднократна помощ при раждане на първо дете - 2000 лв., второ дете - 3000 лв. и трето дете - 4000 лв. Предвиждаме увеличаване на майчинството през втората година на 60 % от заплатата, но не по-малко от минималната работна заплата.