Начало/Мая Манолова: Да си върнем обратно ЕРП-тата

Мая Манолова: Да си върнем обратно ЕРП-тата

03.12.2023

Обратно изкупуване на енергоразпределителните дружества поискаха от Изправи се България с лидер Мая Манолова по време на свой национален семинар.
Решението от социалната формация за това е взето при обсъждане на енергийната тема заедно с външни гости и енергийни експерти, сред които и Георги Кадиев.
В решението си от ИБГ се аргументират с липсата на инвестиции в електропреносната мрежа от страна на ЕРП-тата, довела до големия брой аварии и продължаващите прекъсвания на електроснабдяването след снеговалежа миналата седмица.
"Българската държава трябва да си върне контрола върху електропреносната мрежа. Тя е част от критичната инфраструктура на държавата. Недопустимо е след 10см сняг в началото на зимния период да излизат извън строй електропроводите в цялата страна. И липсата на инвестиции за поддръжката й и продължителните прекъсвания повлича след себе проблеми с водоподаването, с топлоподаването, с достъпа до интернет, който е част от ключовата инфраструктура за икономиката, води до прекъсване работата на болници." - заяви Манолова. Участници във форума дадоха множество примери с проблеми, които продължителните прекъсвания на еленергията създадоха на социални и здравни заведения, като например белодробната болница във Велико Търново, която след снеговалежа остана за 36 часа без ток.
Като възможност за придобиване на ЕРП-тата от Изправи се България в решението си предлагат въвеждане на данък свръхпечалби за големите корпорации (енергийни дружества, оръжейни търговци, банки, телекоми, хранителни вериги), с който да се финансира обратното изкупуване на енергоразпределителните дружества.
В позицията си от партията настояват незабавно доставчиците на ел. енегия да изпълнят законовите си задължения и общите си условия и да изплатят на всички пострадали от липсата на ел. захранване за повече от 24 часа определените компенсации от 30лв за първия ден и още по 20лв за всеки следващи 12 часа без електричество. В такова състояние са хиляди домакинства от цялата страна.
В противен случай юридическият екип на Изправи се. БГ е в готовност за завеждане на колективни искове.

Тагове: