Начало/Декларация в подкрепа на справедливите искания на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните и на всички български земеделски производители

Декларация в подкрепа на справедливите искания на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните и на всички български земеделски производители

21.03.2023

Декларация
в подкрепа на справедливите искания на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните и на всички български земеделски производители

Ние, от лявото обединение ЛЕВИЦАТА!, заставаме изцяло зад справедливите искания на българските малинопроизводители и на всички български земеделски производители от сектор „Плодове и зеленчуци“, както и на българските зърнопоризводители, оризопроизводители и други.

Ние настояваме да спре унищожаването на българското земеделие, за да може България да възстанови изгубените си лидерски позиции на международния пазар като производител на плодове, зелечуци, розово масло, мед, зърно, слънчоглед и много други земеделски култури.

Българските политици, депутати, правителства, са длъжници на българското селско стопанство, защото с липсата на визия и заинтересованост България да поддържа своето силно развито в миналото земеделие, като го модернизира, допуснаха неравнопоставеност спрямо останалите страни от ЕС по отношение на субсидиите за земеделието. Това ограничи значително потенциала на отрасъла. Време е справедливостта да се възстанови, за да престанем да бъдем най-бедната държава в Европа. Нещо, което много български политици, често използват за оправдание на своите действия или бездействия.

Ние казваме НЕ на:

1. Скъпата вода за напояване, непосилните надценки и високите печалби за сметка на българските производители на плодове и зеленчуци.

2. Неравнопоставеност спрямо другите страни от ЕС по отношение на субсидии, които да гарантират конкурентоспособност на българските производители на плодове и зеленчуци.

3. Приемане на тъмно, от страна на правителствата, на планове и ангажименти към ЕС, които унищожават българското земеделие.

4. Унищожаването на българското поливно земеделие и мелиоративните съоръжения.

 

Ние казваме ДА на :

1. Незабавно намаляване на цената на водата за напояване до нивата на сезон 2022 г. в краткосрочен план, която да даде сигурност на българските земеделски производители за производството им до сформирането на парламент.

След заработване на 49-тото Народно събрание - пълни компенсации за водата за напояване, така че тя да бъде безплатна за земеделските производители като мярка, която ще даде на българските земеделци глътка въздух след тежките години на пандемията и в години на криза.

2. Преработване на стратегическия план в частта „Земеделие“ с участието на българските земеделски производители, така че субсидиите през следващия оперативен период да са достъпни и за българските производители и те да не бъдат излишно натоварвани със скъпи и неизпълними изисквания.

3. Подкрепата от държавата за земеделските производители да се определя не просто на декари обработвани площи, а на база количество реализирана продукция.

4.Компенсиране от кризисния резерв на ЕС на българските производители на царевица, слънчоглед и зърно за нелоялната конкуренция и подбиването на цените на продукцията им с неотговарящ на изискванията на ЕС внос от Украйна.

5. Участие на представители на земеделските проиводители на плодове и зеленчуци при обсъждане на всички важни за отрасъла теми, стратегии, планове, законодателни инициативи и др. и създаване на постоянна работна група, която да разработва мерки за развитие на отрасъла, неговото модернизиране и благосъстояние.

6. Спешно възстановяване на унищожената мелиоративна инфраструктура и осигуряване на безплатен достъп на българските производители на плодове и зеленчуци до нея.

7. Възстановяване на функциите на държавното предприятие „Напоителни системи“ в подкрепа на българското селско стопанство.

8. Осигуряване на достъп до програми и възможности за модернизиране на българското земеделие и в частност българското производство на плодове и зеленчуци.

В следващото Народно събрание ЛЕВИЦАТА! ще бъде честен представител на българските производители на плодове и зеленчуци, зърнопроизводители, оризопроизводители и всички, заети в селското стопанство българи и защитник на техните интереси.

Тагове: