Начало/Манолова внася сигнал за незаконен добив на дърва и рязане на машини за скрап в конезавод „Кабиюк”

Манолова внася сигнал за незаконен добив на дърва и рязане на машини за скрап в конезавод „Кабиюк”

26.11.2021

Председателят на Изправи се.БГ Мая Манолова и адв. Полина Велчева внесоха сигнал до министъра на земеделието за масова сеч за добив на дървесина и нарязване на машини за скрап в конезавод „Кабиюк” край Шумен. В сигнала, който ся получили, се алармира, че за скрап се нарязват и машини и двигатели за резервни части, а не само негодно старо желязо. Конезаводът е създаден в края на 19 век и е 100 % държавна собственост. Намира се в местност, обявена за историко-археологичен резерват, звено е и към селско-стопанската академия.

Получихме сигнала от граждани, възмутени от безобразията, които се случват. През последните няколко месеца това държавно предприятие буквално се съсипва, плячкосва се. Реже се безогледно , изнасят се по 6 камиона на ден широколистна и иглолистна дървесина. А инвентарът в конезавода се реже на скрап, каза председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова във видео на фейсбук страницата си.

Адвокат Велкова показа и снимков материал на изрязаната дървесина  и разясни, че според сигнала в схемата е замесен и бизнесмен от Варна с прякор “Пурата”, който е близък с хора от ръководството на предприятието. Ограбването ставало като за последно – рязане на годни машини, които се използват в завода. - уточни адвокат Велчева.

Става дума за предприятие 100 % държавна собственост, простиращо се на около 30 хил. декара. Искаме да се провери законна ли е сечта, тъй като се изнасят по 6 камиона на ден дървесина. Според нас става дума за нарушение на публичния интерес, което се случва подблагосклонния поглед на новото ръководство. Затова настояваме земеделският министър на направи незабавна проверка, за да може да бъде спряно унищожаването на едно ценно стопанство, заяви Манолова.

Тя допълни, че в целия североизток имало множество сигнали за злоупотреби с дърводобива.

При нас преди време дойде една от големите дърводобивни фирми, чиито представители твърдяха, че са давали рушвети, за да си осигурят територия за сеч. На местни фирми пък се налага да ходят за дърва до другия край на България, защото не са допускани тук. А за Паламара можем да напишем истории – как в едно уж държавно стопанство не се допуска никой, защото там има предпоставки за луксозен живот на хора от най-висшия ешелон на властта.

Сигнал


Тагове: НовиниШумен