Начало/Мая Манолова: Не плащайте изравнителните сметки за парно

Мая Манолова: Не плащайте изравнителните сметки за парно

28.08.2022

Кампанията НЕ плащай започна със сметките за парно. Не плащайте, уважаеми граждани, до 14 септември сметките си за парно. До тогава следва да бъдат издадени новите фактури с коригираните дължими суми към Топлофикациите. Става дума за неоснователно обогатяване на Топлофикация за милиони левове, което ще предизвика серия от дела. Хората ще си търсят надвзетите суми.

Това заяви лидерът на Изправи се България Мая Манолова за БНТ по повод кампанията на формацията ѝ „Не плащай“ и след становището на Министерство на финансите, че Топлофикация София неправомерно е начислила 20% ДДС върху изравнителните сметки за парно вместо законовоопределените 9%.

Тя определи изравнителните сметки на Топлофикация като „судоку“, тъй като те са абсолютно неразбираеми. И сумите, които трябва да доплатят от няколкостотин лева е несправедлива и необяснима. Затова от формацията призоваха още за ревизия на Топлофикация София и на топлинните счетоводители, защото за първи път в сметките са начислени по 55% и дори над 60% сградна инсталация.

По думите ѝ Топлофикация София е във фактически фалит. Управлява се неефективно при тотално нехайство на Фандъкова и общинския съвет, алармираме за чадъра, които опъват над Топлофикация. Затова от Изправи се България предложиха на енергийния министър да одържави дружеството. Според тях за последните 15г. управление на ГЕРБ ситуацията върви по бобслея надолу. И в момента Топлофикация дължи над 300 млн. лв. на Булгаргаз и над 1 млрд. лв. на БЕХ, т.е. е в практически фалит с основни кредитори държавни дружества. Това би било естествено действие, което да гарантира, че не партийни калинки на ГЕРБ, а хора, които могат да спрат кражбите и да вдигнат дружеството нагоре ще управляват столичното парно.

„С кампанията Не Плащай искаме да кажем на институциите, че хората вече са в невъзможност да плащат – 60% по-скъпо парно, 60% по-скъпа вода, 3 пъти по-скъп газ, 5 пъти по-скъп метан, дървата за огрев стигнаха 200лв/м3, пелетите са 1000лв/т.“, заяви Мая Манолова и призова да няма никой гладен и на студено през зимата.

Според нея „Не плащай“ е кампания, която ще се развие и към неприлично високата печалба от продажбата на горива а след изборите от формацията ще пристъпят към ефективни действия, когато в парламента Изправи се България ще предложи ефективни решения на енергийната криза, проблема с парното, дървата за огрев, бензина и дизела, ангажира се Мая Манолова.

Като възможно решение лидерът на Изправи се България посочи въвеждането на понятието енергийно беден у нас. Дефиницията за това, която от формацията предлагат и която се използва от много държави в Европа е за всеки, който плаща над 10% от доходите си за отопление. По нейни изчисления в това състояние са близо 70% от българите.

„Първото нещо, което ще направим в следващия парламент ще бъде да предложим дефиниция за енергийно бедни и цялото увеличение над 10% от доходите да се поеме от държавата“, ангажира се Мая Манолова.

Според лидера на социалната партия, когато човек се изправи и на висок глас заяви позицията си по справедливи каузи институциите го чуват. И като примери даде признанието за надписаното ДДС, както и реакцията на министъра на енергетиката на кампанията на организацията срещу скъпите горива, които според тях са с 1 лев над нормалните цени.

„Енергийният министър не иска да ни види, но ни чува. Съобразил се е с исканията ни да изпълни правомощията си спрямо петролната рафинерия, на която държавата е съсобственик.

Но просто да се срещне с ръководството на Лукойл е плаха стъпка, възможностите му надхвърлят просто срещи и молби. Държавата притежава златна акция в рафинерията и има извънредни правомощия.“ За това беше категорична Манолова и напомни, че чрез правото на държавата да блокира важни решения за Нефтохим министърът може да извоюва намаляване на цената на бензина и дизела до 2,50лв, колкото е нормалната цена.

Тагове: