Начало/ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПРЕМИЕРА СТЕФАН ЯНЕВ ЗА ЕНЕРГИЙНАТА КРИЗА

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПРЕМИЕРА СТЕФАН ЯНЕВ ЗА ЕНЕРГИЙНАТА КРИЗА

24.10.2021

До премиера Стефан Янев

и министрите от Служебния кабинет

 

 

О Т В О Р Е Н О   П И С М О

от Мая Манолова

председател на гражданската платформа „Изправи се.БГ“,

част от коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“

 

Уважаеми г-н премиер,

Уважаеми госпожи и господа министри,

 

По повод свиканото днес от президента Радев заседание на министрите от Служебния кабинет, отправяме към Вас нашите конструктивни предложения за защита на обикновените хора и бизнеса в България в най-острата фаза на енергийната криза в условия на ковид-пандемия.

Считаме, че е наложително и спешно Служебното правителство да приложи нови, симетрични на кризата, мерки в три направления:

  • компенсации за бизнеса във връзка с безпрецедентните цени на електроенергията и газа;
  • компенсации на домакинствата във връзка с увеличението на цените на основните продукти и на цените на тока, водата, парното и газа за битовите потребители от 1 януари;
  • преоценка на заповедта за въвеждане на здравен сертификат, така че да не разделя обществото и да не дискриминира групи от граждани.

По отношение на приоритет 1) апелираме за следните смели решения:  

  • Справедливи компенсации за бизнеса - вместо в размер на 110 лв. на мегаватчас, както правителството по-рано реши, на фирмите да се изплаща разликата между цената определена от КЕВР (120 лв.) и реалната цена на енергийната борса, която в момента вече надвишава 400 лв.;
  • Временно отпадане на данъците върху енергията – в т.ч. електроенергията, парното, водата и природния газ за бизнеса;
  • Временно отпадане на ДДС на сметките на фирмите за тези разходи;
  • Енергийна ваканция по аналогия с данъчната ваканция - отложено плащане на сметките от бизнеса за електроенергия и газ с до 6 месеца;

Призоваваме енергийния министър и КЕВР, за да запазят публичния интерес, да променят борсовите правила и да оповестят търговците на енергийната борса, които спечелиха десетки милиони на гърба на българските граждани, продавайки евтиния български ток в чужбина.

Призоваваме енергийния министър да спре временно износа на български ток, за да не се допусне колапс на българската икономика и фирми.

Обявяваме се за решение на Народното събрание, с което да се прекрати временно участието на България в механизма за търговия с емисии въглероден двуокис до овладяването на острата фаза на енергийната криза, но не по-малко от 6 месеца.

По отношение на приоритет 2) апелираме за:

  • Изплащане на компенсации на домакинствата във връзка с увеличението на цените на основните хранителни стоки и на предстоящите само след два месеца драстични увеличения на цените на тока, водата, парното и газа за домакинствата;
  • Временно отпадане на ДДС на сметките на домакинствата за тези разходи;
  • Енергийна ваканция по аналогия с данъчната ваканция - отложено плащане на сметките от домакинствата за електроенергия, парно и газ с до 6 месеца, без спиране на електрозахранването при неплатена сметка.

Тези мерки следва да бъдат финансово обезпечени както през оставащите два месеца от 2021 г., така и в бюджета за 2022 г. За въвеждането на голяма част от тях не е необходим акт на Народното събрание.

По отношение на приоритет 3) апелираме заповедта за „зеления сертификат“ да бъде заменена с нова, която да дава възможност за получаване на сертификат от хора с доказани антитела над праговете, от хора, боледували и в домашни условия, и в болници, независимо дали преди 6 месеца или повече, както и на хора, за които е противопоказно да се ваксинират. Настояваме и тестовете за установяване на Ковид-19 и за наличие на антитела да са безплатни. Подчертаваме нашата позиция, че ваксинирането не може да бъде акт на принуда, независимо от мотивите и целите.

Уважаеми госпожи и господа,

Призоваваме Ви за смелост и мащаб в решенията, така че и гражданите, и бизнесът да усетят държавата като подкрепящ партньор в безпрецедентната ситуация на три кризи.

Призоваваме участниците в предизборните кампании да се въздържат да трупат партийни дивиденти посредством публични внушения и всяване на страх у гражданите за тяхната енергийна, икономическа или здравна сигурност.

Нашите предложения са израз на добра воля да допринесем за решаване на сложната ситуация в страната – енергийна, икономическа и здравна кризи – с мерки, които да помогнат тежестите, рисковете и шокът да се споделят между държавата, гражданите и фирмите.

 

 

 

24 октомври 2021 г.                                                                          Мая Манолова

 

Гражданска платформа „Изправи се.БГ“

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

Тагове: Новини