Начало/Вместо в партиите в парламента да продължават с ритуалните танци, сбирките и пиар упражненията, а да внесат най-необходимото в парламента: 1 закон, 2 бюджета и 3 решения.

Вместо в партиите в парламента да продължават с ритуалните танци, сбирките и пиар упражненията, а да внесат най-необходимото в парламента: 1 закон, 2 бюджета и 3 решения.

17.10.2022

Това заяви лидерът на Изправи се България Мая Манолова в предаването 12+3 по програмата Хоризонт. По думите ѝ ключово важният закон, който трябва да се приеме са измененията в Закона за енергетиката, в който да се въведе дефиницията енергийна бедност и хората да бъдат подкрепени. Г-жа Манолова припомни, че още през 2016г. като омбудсман е внеслна такова искане в парламента, а от Изправи се България предлагат за енергийно бедни да се смятат всички, които плащат сметки над 10% от доходите си. По изчисления на социалната формация в това положение са над 3 млн. българи.

Мая Манолова настоя и с актуализацията на бюджета за 2022г. и с приемането на бюджета за 2023г. да се постави фокус върху повишаването на доходите. Според нея минималната работна заплата трябва поне да покрива издръжката на живот в страната, която към момента е 1260лв. Тя настоя още за повишаване заплатите в публичния сектор с размера на инфлацията - т.е. поне с 20%, както и за преизчисляване на всички пенсии на база осигурителен доход за 2021г.

Манолова коментира, че и днес е била адвокат по дело на пенсионерка, която е била изманена 3 пъти с размера на пенсията си за по-малко от година като при преизичислението на пенсиите от октомври вместо очаквания 17% ръст не е получила никакво повишение на доходите си. Припомняме, че Мая Манолова и Изправи се България по-рано през годината заведоха над 100 дела на пенсионери от цялата страна заради ощетяващо преизчисление на пенсиите с невключени увеличенията за 2017, 2018 и 2019г. към тазгодишния размер на пенсиите.

Лидерът на Изправи се България настоя и за 3 решения, които спешно да се приемат от парламента. Първото от тях е таван на цените на бензина и дизела до 2,50лв/л, колкото е нормалната цена без спекула. Държавата има и "златна акция" в петролната рафинерия и има възможности  да блокира ключови решения и да преработва тя петрол в рафинерията вместо това да прави на ишлеме срещу спекулативна надценка регистрирана в Швейцария компания.

Манолова поиска още таван на цените на основни хранителни продукти и замразяване на битовите сметки, но не към настоящия момент, а към 01.01.2022г. Защото от тогава и парното, и водата и тока са се повишили и са станали непосилни за много от гражданите. Според бившия омбудсман Топлофикация следва не да замразява, а да намали цената на парното с поне 40% заради поевтиняващите цени на газа и на въглеродните емисии.

Лидерът на Изправи се България разкритикува и идеята за въвеждане на две цени на тока. По думите ѝ България като производител наевтин ток не следва да оставя гражданите си да минават на борсата за ток. В момента АЕЦ произвежда ток на цена от 60лв/МВТч, ВЕИ-тата на цени от около 80лв/МВТч, а от борсата българите ще купуват ток на 1000лв/МВТч за енергията на втората тарифа. Т.е. всички, които се топлят на ток или които имат по-голямо потребление от крушки, компютър и готварска печка. От Изправи се България са изчислили, че хората, отопляващи се на ток биха плащали 3 пъти по-високи сметки, ако се приемат предложенията на Министерство на енергетиката, затова от социалната формация настояват изобщо да не се внася такова предлоцение.

Тагове: