Начало/Победи

Победи

Създадохме Гражданската платформа „Изправи се.БГ“, за да помагаме на обикновените хора. За да решаваме реалните проблеми, които засягат всеки един от нас.

Председателят на "Изправи се.БГ" Мая Манолова правеше това четири години в качеството си на омбудсман, като защитаваше хората от монополистите за ток, парно и вода и от силните на деня - банки, колектори, фирми за бързи кредити.

Правим го и с нашата Гражданска платформа и за малко повече от година постигнахме множество победи.

СПРЯХМЕ ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЗАВОД ЗА ГОРЕНЕ НА БОКЛУК В ШУМЕН

Спряхме изграждането на завод за изгаряне на боклук в Шумен. Заедно с гражданската инициатива на кв. Дивдядово в града се преборихме за спиране на проекта и разваляне на договора за прехвърляне на имота от училището.

От "Изправи се.БГ" се борим за спиране на зариването на България с боклук като преди година внесохме законопроект забраняващ вноса на боклук от трети страни и ограничаващ местата, количеството и срока за съхранение на отпадъци. В следващия парламент ще настояваме този закон да бъде гласуван.

Ние съдим и Столична община за тяхното решение да изграждат аналогичен завод за горене на боклук в центъра на София. 

СПРЯХМЕ ЛОБИСТКИ ЗАКОН ЗА БЪРЗИТЕ КРЕДИТИ

Отменихме лобисткия закон за бързи кредити, който позволяваше кредит от 1000 лв. да се оскъпява законно до 4000 лв. с неустойки 200 % размера на дълга.

От "Изправи се.БГ" първи сигнализирахме за това издевателство над обикновените хора още през ноември 2020 г.  и отмяната му е важна победа.

Ние сме готови с пакет законопроекти, които ще внесем веднага след началото на следващия парламент. Сред тях е закон за ограничаване дейността на колекторите и фирмите за бързи кредити. Вижте повече за нашата законодателна програма.

500 РАБОТНИЦИ В ЛОВЕЧ ПОЛУЧИХА ЗАПЛАТИТЕ СИ

След повече от година неплащане 500 работници на Спарки Елтос - Ловеч получиха заплатите си.

Хората получиха дължимото си за шест месеца назад, след като не им бяха изплащани възнаграждения от 2018 г. Инспекцията по труда беше оттеглила иска си за несъстоятелност към фирмата, която дължеше 7 млн. лв. за заплати и осигуровки на служителите си. След намесата на "Изправи се.БГ" искът беше подновен и възнагражденията на работниците за половин година назад са вече изплатени. Това стана възможно след като Мая Манолова, в качеството си на омбудсман, предложи закон за гарантиране възнагражденията на работниците от некоректни работодатели.

СПРЯХМЕ ОКРУПНЯВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИ ЗЕМИ В УЩЪРБ НА МАЛКИТЕ ФЕРМЕРИ

Спряхме закона за уедряване на земеделските земи, който предвиждаше земите на малките собственици да бъдат пришити към едрите земевладелци. Това е важна победа, защото земите на 3 млн. българи няма да бъдат задължително колективизирани в полза на частни феодали.
В края на 2019 г. първи сигнализирахме за този закон, който беше предлаган на два пъти, и след острата реакция и от наша страна, беше оттеглен.

СПРЯХМЕ НЕЗАКОННАТА ПРОЦЕДУРА ЗА КАРИЕРА В С. ПЪРВЕНЕЦ

Спряха незаконната процедура за нова кариера за инертни материали до с. Първенец, Пловдив.
Подобни кариери тровят въздуха и водата на много населени места и трябва да се позволяват само далеч от селища и при стриктно спазване на закона.

Вижте при какви нарушения бяха готови да я одобрят, ако не беше активната позиция на гражданите:

 

 

СПРЯХМЕ ДОПЪЛНИТЕЛНО УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЦЕНАТА НА ТОКА

Над 200 млн. лв. искаха да раздадат управляващите на най-големите предприятия с държавна помощ за въглеродните им емисии, записани в промени в Закона за ограничаване климатичните промени. Изплатената помощ щеше да оскъпи цената на тока за всички ни с между 3 и 7 лв/мвтч.
След като сигнализирахме за това нееднократно управляващите се отказаха от това предложение и това е важна победа за защита на потребителите от високите сметки за ток за сметка на помощи за най-големите.

 

300 РАБОТНИЦИ ОТ РАДНЕВО ПОЛУЧИХА ЗАПЛАТИТЕ СИ

300 работници в Раднево получиха заплатите си след като некоректен работодател източи предприятието и избяга.
Служителите на Ремотекс два пъти се "парят" от некоректни платци, но след първия път в качеството си на омбудсман Мая Манолова се пребори за промени в закона, които гарантират заплатите на работищите от специален фонд, който се задейства и изплати възнагражденията на хората за шест месеца назад.
Имаме готова законодателна програма за защита на потребителите, вижте какво включва: https://izpravise.bg/70-merki

СПРЯХМЕ ЧСИ-ТАТА ДА СЪБИРАТ ДЪЛГОВЕ БЕЗ РЕШЕНИЕ ОТ СЪДА

Отхвърлиха закона за нови иззеднически правомощия на ЧСИ-тата да могат да събират и задължения без да са доказани в съда.
Изправи се.БГ първи сигнализирахме за предложенията в разгара на протестите ЧСИ-тата да събират дълг, който хората няма да знаят дали е доказан в съда или е само поискан и за "услугата" ще получават 10%. Ние сме готови със своя законодателна програма за ограничаване на безобразията на ЧСИ-тата и ако това не ги спре, тяхното закриване.

ОТМЕНИХА РЕПРЕСИИТЕ ЗА МАЛКИТЕ ХОТЕЛИЕРИ В Е-ПЛАТФОРМИ

Малките хотели и стаи за гости ще могат да се регистрират нормално и да се включват в сайтове за резервации като Booking и AirBnB.
В края на 2019 г. и началото на 2020 г. държавата се опита да забрани на стаите за гости да работят, като усложни регистрацията им и забрани да предлагат стаите си в платформите за резервации. След активната позиция на малкия бизнес и с наша подкрепа тези рестрикции бяха отменени.
Това беше важна победа за защита на малките предприемачи, отдаващи отделни апартаменти или малки хотели. Сега проблемът пред бранша е липсата на подкрепа в пандемията. От Изправи се.БГ имаме план за това, като представихме 19 мерки за излизане от кризата и още 70 мерки с приоритетите за доходи и управление на страната.

СПРЯХМЕ НАЗНАЧАВАНЕТО НА ШЕФ НА КЕВР БЕЗ ОПИТ ("КАЛИНКА")

Спряхме назначаването на нов шеф на КЕВР, който няма нужния опит ("калинка") и щеше да е маша в ръцете на управляващите и монополите за години напред. Промениха и закона, за да си го назначат.
Регулаторът определя цените на тока, парното и водата, но не работи в полза на гражданите. Преди да избират нов началник трябва пълна ревизия на КЕВР, проверка на надутите цени за парно, ток и вода и изменения в законите срещу монополистите. В противен случай всеки нов шеф на КЕВР няма да е по-различен от сегашния.

ЗАТВОРИХА КАРИЕРАТА В БЕЛАЩИЦА

Закриха кариерата до село Белащица, Пловдив и спряха плановете за разширяването й.
След протестите на гражданите, които подкрепихме, не само се отказаха от разширяване на кариерата за инертни материали, а и я закриха, спирайки постоянното запрашаване на въздуха в региона.
Имаме план за запазване чистотата на въздуха и стриктен контрол над замърсяващи производства с преосноваване на РИОСВ-татa.