Начало/Манолова: Да се спре концесията в Белащица, а не разширяването й

Манолова: Да се спре концесията в Белащица, а не разширяването й

27.02.2020

„С моя екип сме тук, за да подкрепим хората от Белащица, които искат да се спре концесията, заради закононарушенията, а не да се прекрати разширяването й”.

Това каза председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова пред протестиращите за пети път жители на пловдивското село Белащица. Те не желаят да продължава концесията за добив на инертни материали, тъй като замърсява околната среда и въздуха.

По думите на Мая Манолова хората са прави да протестират, защото пораженията върху природата и неспазването на екологичните норма са наистина драстични.

„На това безобразие трябва да му се сложи край. Не фирмата да иска разширяване на кариерата, а министърът на енергетиката да направи проверка за спазване на концесионния договор и да прекрати концесията. Това, че някой от 60 години унищожава околната среда тук, не означава, че това трябва да продължава”, каза още Манолова.

По думите й, министърът на енергетиката Теменужка Петкова следва да провери концесионния договор, в който има и други ангажименти, освен плащането на концесионна такса, които фирмата не изпълнява.

Малко по-късно премиерът Бойко Борисов нареди проверка на казуса с кариерата в с. Белащица, а заместник-министърът на енергетиката увери, че там незабавно ще се направи проверка.

Манолова коментира, че следващият протест ще е пред Министерството на енергетиката, ако не се пристъпи към прекратяване на концесията в условията на системно допускани закононарушения и нарушения на концесионния договор.

„Всичко друго е имитация на активност”, каза още Манолова, като повтори, че искането на хората е за незабавно прекратяване, а не за спиране на разширяването на кариерата, каквато е процедурата в областната администрация.

Тя посочи още, че става дума за предизборни обещания на кмета, които не са изпълнени и подчерта, че очевидно хората са готови да защитят живота и бъдещето си, независимо от бездействието на институциите.

Тагове: Новини