Начало/ЛЕВИЦАТА!: България да наложи забрана за внос на зърно, млечни продукти, яйца, плодове и зеленчуци от Украйна

ЛЕВИЦАТА!: България да наложи забрана за внос на зърно, млечни продукти, яйца, плодове и зеленчуци от Украйна

18.04.2023

Българското правителство да последва примера на Полша и Унгария и да наложи забрана на вноса на зърно, млечни продукти, захар, плодове и зеленчуци, яйца и мед от Украйна. Това се казва в позиция на новото ляво обединение. Причината за това е, че в момента безмитният внос на хранителни стоки от раздираната от война Украйна, не отговаря на никакви европейски изисквания, а дъмпинговите цени подбиват пазара и с нелоялната си конкуренция са заплаха за местните производители.

Тази позиция от ЛЕВИЦАТА! защитаваха и по време на предизборната кампания заедно със земеделските производители от страната. От лявото обединение подчертават, че представителите на коалицията предупреждават за този проблем още от момента на взимане на решението за свободен, безмитен внос на украински продукти у нас, докато тогавашните управляващи в лицето на земеделския министър Иван Иванов, икономическият вицепремиер Корнелия Нинова и министър-председателят Кирил Петков не са реагирали, за да защитят националния интерес.

От коалиция ЛЕВИЦАТА! са категорични, че действията по ограничаване на вноса са наложителни и Европейската комисия не следва да се опитва да ги възспира, а напротив, трябва на свой ред да подкрепи земеделските производители от страните-членки на ЕС, в близост до границата с Украйна, които са пострадали от нелоялната конкуренция. От лявото обединение дават пример как Полша и Унгария вече са предприели действия за въвеждането на аналогични забрани. И това се случва въпреки че страни като Полша са отдадени защитници на Украйна и износа на оръжие за там. От ЛЕВИЦАТА! уточняват, че солидарността не изключва защитата на националния интерес и въвеждането на мерки за защита на собствените производства и подкрепата на местните земеделски производители.

От ЛЕВИЦАТА! смятат, че мерките за забрана на внос на селскостопански продукти от Украйна могат да се случат до края на месеца и да продължат до края на годината, докато се нормализира ситуацията на вътрешния пазар на ЕС.

Тагове: