Начало/„ЛЕВИЦАТА!“: ЩЕ СПРЕМ БЕЗОБРАЗИЯТА НА ТЕЦ „БОБОВ ДОЛ“

„ЛЕВИЦАТА!“: ЩЕ СПРЕМ БЕЗОБРАЗИЯТА НА ТЕЦ „БОБОВ ДОЛ“

21.03.2023

Мая Манолова и Вася Пешева, водачът на „ЛЕВИЦАТА!“ в Кюстендил сигнализираха днес, че комините на ТЕЦ „Бобов дол“ отново бълват серен диоксид и прахови частици, които тровят въздуха в околностите на Бобов дол. Те посочиха, че до миналата неделя, в рамките на две седмици, е била поставена мобилна станция на Министерство на околната среда и водите, която е замервала серния диоксид и нивата на прах, които бълва големия комин на ТЕЦ-а. Според тях е скандално, че в момента, в който мобилната станция е преместена, комините веднага са започнали да бълват отрова и въздухът оттогава е станал невъзможен за дишане. Жителите от района разказват, че много от децата в областта са с астма. Хората се оплакват, че не могат да простират изпрани дрехи, защото се замърсяват и пожълтяват. От три години не отглеждат и зеленчуци, защото се страхуват реколтата да не е токсична.

„ЛЕВИЦАТА!“ поема ангажимент в следващия парламент да подкрепи и разреши до край този проблем, който коства най-вече здравето на децата в региона. По сигнал на „ЛЕВИЦАТА!“ европейската прокуратура вече се е задействала да проверява корупционните схеми с лабораториите, които определят въглеродните емисии, и тези, които ги сертифицират. Именно тя и нейният екип разобличиха много далавери с подставени фирми, които е трябвало уж да определят въглеродните емисии, но впоследствие се е оказало, че тези, които сертифицират посочените резултати също са собственост на фирмите, които държат ТЕЦ-овете. Тя настоява в най-бърз срок да се поставят и ефективни сероотчистки.

Мая Манолова отдавна работи в интерес на хората в региона и ги подкрепя. „Успешно се справихме със заплатите на миньорите, слизали сме с хората от рудниците на 500 м. под земята, винаги съм стояла зад хората в региона и техните проблеми.“, каза тя и справедливо се възмути, че безхаберието и трупането на милиони е за сметка на въздуха, здравето и живота на хората и че не трябва да има недосегаеми хора, фирми и корпорации. Тя апелира да се спре това безобразие, защото търпението на хората има граници.

Според нея проблемът идва и от това, че след затварянето на подземния въгледобив, ТЕЦ-а, който е пригоден да прави ток от висококалорични въглища, в момента преработва лигнитни, примесени с пепел. За да излезе по-евтино и да се отчита като изгаряне на биомаса, се изгаря и слама. „Ако политиците се разровят в проблема, ще установят десетки нарушения и далавери, от които има един извод: огромни печалби за собственика на ТЕЦ-а и съсипано здраве, земеделие и живот на хората от околността.“, обобщи Мая Манолова. Тя риторично попита колко правителства трябва да се сменят, за да се сложи край на подобни безобразия.

Тагове: