Начало/Мая Манолова: Бюджетът не е нито социален, нито разточителен, а ощетява най-уязвимите

Мая Манолова: Бюджетът не е нито социален, нито разточителен, а ощетява най-уязвимите

10.02.2022

И двете крайни тези, които се чуха в парламента са неверни. Бюджетът нито е най-социалният в историята, нито е изключително разточителен и помпащ инфлацията. Всъщност това е бюджет, който бетонира и увеличава неравенствата и удря най-уязвимите.

Това заяви председателят на гражданска платформа Изправи се.БГ в свое видеообръщение във Фейсбук по повод приемането на бюджета на държавното обществено осигуряване.

Отново най-ударени са пенсионерите, които на фона на растящата инфлация ще получат увеличение от едва 6,1% - швейцарското правило. – заяви Мая Манолова. По изчисления на гражданската платформа дори по „швейцарското правило“ пенсионерите би следвало да получат увеличение от 8,1%, но и в двата случая този вариант не стига до реалната инфлация, която за стоките от първа необходимост стига над 20% без тенденция да намалява.

Обсъждането на бюджета не засегна и поправяне на гафа с невключване на увеличенията на пенсиите през 2017 г., 2018 г., и 2019 г. в последното преизчисление от края на миналата година, което доведе до тежко ощетяване на пенсионерите. По този повод г-жа Манолова коментира: „Този грабеж по отношение на възрастните хора няма да бъде поправен със следващия бюджет на държавното обществено осигуряване. Така и пенсионерите, които получиха февруарските си пенсии отново бяха излъгани с обещаните компенсации за намалените пенсии за януари в сравнение с декември, защото увеличението за 7-те дни от 25-ти до 31-ви декември не беше отразено при това компенсиране.“

Тя бе категорична, че да се спестяват пари от най-уязвимите в условията на инфлация и безпрецедентна криза е нечестно и цинично и няма как да се съгласим. От гражданската платформа изразиха надежда, че между двете четения на бюджета на ДОО това ще бъде поправено.

„Следващата група, която беше ударена от този бюджет са хората с увреждания. Те получиха по 15 лв. по-малко за януари и февруари в сравнение с декември дори след компенсациите. Т.е. бяха излъгани от социалния министър. Очаквахме, че при приемането на бюджета той ще поеме ангажимент да поправи това, но нито той, нито някой от депутатите не повдигнаха този въпрос с изключение на един депутат от най-малката група.“ – коментира Мая Манолова и заключи, че хората с най-тежки увреждания, които получават социални пенсии за инвалидност със сигурност ще бъдат ощетени с по 15лв на месец. От това спестяват по 150 000 лв. на месец или 900 0000 ле. за половин година от хората с увреждания.

Лидерът на Изправи се.БГ посочи дребните земеделски производители като друга група, която ще бъде ощетена от този бюджет. Причината за това е увеличаването на минималния осигурителен доход за тях от 420 лв. на 710 лв. По думите ѝ да удариш хората, които с тежък труд изкарват прехраната си, означава да ги пратиш в сивия сектор, защото просто няма да се регистрират и след това няма да могат да получават компенсации в случай на природно бедствие.

Другата ударена група, посочена от Мая Манолова, са хората с минимални доходи – тези на минимална работна заплата, защото те ще плащат повече осигуровки в хазната. Ще се увеличат плащанията и на здравно неосигурените заради ръста на минималната работна заплата. Т.е. точно най-бедните и най-уязвимите ще бъдат най-ощетени като ще продължат да плащат най-голям процент от и без това оскъдните си доходи за сметка на всички високодоходни групи и на бизнеса, който остава с 10% корпоративен данък. А най-големите корпорации дори него не внасят в България.

„Така че не можем да се съгласим, че това е социален бюджет, нито че помпа инфлацията, защото просто няма ръст на доходите. Инфлацията може да се стимулира, ако нарастват реалните доходи, но няма политика за нарастване на доходите нито в бюджета на общественото осигуряване, нито в държавния бюджет. Напротив хората дори не са компенсирани за нарастването на цените. Надяваме се между двете четения тези притеснения да бъдат чути от четворната коалиция, защото най-уязвимите имат нужда от подкрепа в тази криза. А такава подкрепа няма в този уж „социален“ бюджет.“ – завърши Мая Манолова.

 

Линк към видеообръщението можете да намерите тук

 

Тагове: