Начало/Мая Манолова за новите проекти за горене на боклук в Девня: Да се забрани вноса на боклук и горенето му в населените места

Мая Манолова за новите проекти за горене на боклук в Девня: Да се забрани вноса на боклук и горенето му в населените места

25.10.2022

„Служебният министър на здравеопазването да възстанови Наредбата за санитарните отстояния на замърсяващи промишлени предприятия до населените места, която беше отменена още от правителството на Бойко Борисов през 2011г.“
За това призова лидерът на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова във Варна по повод проектите за изграждане на 4 нови инсталации за горене на боклук в областта.
Г-жа Манолова и членове на гражданската платформа се включиха в обсъждането на намерението на Солвей соди за изграждане на нова голяма инсталация за изгаряне на RDF от отпадъци в Девня, обл. Варна, което се проведе в кв. Повеляново снощи, за да изразят мнението си против вноса и изгарянето на отпадъци в и около населените места в България.
Останалите обществено известни проекти за нови инсталации за горене на боклук в Девня редом с нова инсталация в Девня цимент, проектът за нови мощности към инсинератора в Девня и предложения завод за горене на боклук в с. Падина.
„Не сме против да въведат екологично чисти технологии, които да спестят въглеродни емисии в атмосферата, но точно изгарянето на отпадъци не е решението, щадящо околната среда.“ – подчерта Мая Манолова, като допълни, че инсталацията, която Солвей соди планират да изградят е с капацитет от 350 хил. тона RDF от отпадъци годишно, което е два пъти по-мащабен проект от намерението на кмета на София за завод за горене на боклук там.
Цялата област Варна произвежда под 70 хил. тона РДФ на година, отделно циментовия завод внася още 60 хил. тона на година. Т.е. няма свободна местна суровина. На практика всичко, което ще се гори от нови инсталации ще е внос.
„Защо не си горят боклука в Италия или Великобритания щом е толкова екологично чисто, калорично и безпроблемно горенето на боклук, а го пращат да го горим в България“ – попита реторично Манолова.
Тя се противопостави на намерението от компанията да проучат възможността за изгаряне директно на смесен битов отпадък с код 19 12 12, чийто внос у нас е забранен.
Лидерът на Изправи се.БГ подчерта, че инсталации за горене на боклук в градовете е технология от миналото и съвременните технологии са свързани с използване на зелен водород, улавяне на въглеродни емисии, дори употребата на природен газ е по-добра алтернатива.

„Коалицията, която избра Вежди Рашидов е реваншът на статуквото срещу опитите за промяна. Но и коалицията, която стои срещу това не е коалицията на промяната, а е коалицията на войната“ – заяви Манолова по повод избора на председател на Народното събрание и възможностите за следващо управление. Според лидера на Изправи се.БГ Корнелия Нинова е готова да участва във всяка от тези коалиции, която би ѝ гарантирала участие във властта, да трудоустрои апарата си и да се задържи начело на нейната партия.
„Правителство, избрано от коалицията, която избра Вежди Рашидов ще е пагубно за България“ беше категорична Мая Манолова, защото по думите ѝ това е предателство към вота и на малкото избиратели, които отидоха да гласуват този месец.
Манолова подчерта, че парламентарните партии се интересуват единствено как да си осигурят служебен аванс на служебните избори като Нинова още първия ден на парламента внесе промени в Изборния кодекс за връщане на хартиените бюлетини. А ГЕРБ вместо да изпълнят обещанието си за таван на цената на бензина и дизела предлагат повишаване на данъците и митата върху руския петрол, което може да е справедливо, но не е решението на проблемите на българските граждани. От Демократична България предлагат промени в търговския закон и разбира се темата за Украйна обратно в парламента.
По думите на Манолова през това време грижата за обикновените хора липса. Тя призова отново за таван на цената на бензина и дизела до 2,50лв, драстично повишаване на доходите с минимална заплата равна на издръжката на живот – поне 1260лв, повишаване на заплатите в публичния сектор, преизчисляване на пенсиите, които отново бяха измамени. От гражданската платформа поискаха още таван на цените на основни хранителни стоки
Мая Манолова поздрави Кабинета за решението да се откажат от въвеждане на две цени за електроенергията, които иха увеличили значително цената на тока за гражданите. Вместо това тя настоя цялото вътрешно потребление у нас да премине на регулирания пазар като на борсата за ток да се търгува с огромните печалби единствено електричеството за износ.

Тагове: