Начало/Общински съветник в София: Не издържам!

Общински съветник в София: Не издържам!

30.11.2023

„Дайте да изберем най-сетне председател, защото аз не издържам!“

С тези думи общинският съветник от Изправи се България Войслав Тодоров – част от групата на БСП и ЛЕВИЦАТА! в София се обърна към колегите си в Столичния общински съвет по време на заседанието днес. Повод за емоционалния призив стана невъзможността вече 3 заседания да се избере председател на Съвета, председателстван от най-възрасния общински съветник Грети Стефанова от ППДБСС, която според Тодоров системно нарушава правилника като системно отнема думата на съветници, не дава право за реплики и процедурни искания, прекъсва дупликите. Според него е крайно време общинският съвет да заработи и да избере компетентен председател, който ще спазва правилника.
Войслав Тодоров се обърна към общинските съветници от най-голямата група на ППДБСС с призив да не се държат като ГЕРБ и да държат заложик общинският съвет, а да гласуват не с недействителни бюлетини, за да се избере председател на общинския съвет.
Той определи като абсолютно безотговорно поведението на най-голямата група, която има избран и кмет на София, а не номинира председател и отказва да гласува за някой от другите кандидати. По-късно в социалните мрежи той се аргументира, че такова поведение задълбочава кризата в Съвета, а се губи ценно време, защото до края на годината трябва да се приеме план-сметката за чистотата за 2024г, която към момента е „копи-пейст“ на тази на ГЕРБ. А ако парламентът приеме данъчните закони, от догодина данък сгради и такса смет ще скочат с 30%. И за да се избегне драстичен ръст на тежестта за хората, трябва да се намалят промилите в данъчните ставки отново до края на годината.
За да може общинският съвет да взима каквито и да е решения е необходимо да има първо избран председател, затова той коментира:
„София не може да си позволи игри на сърдити деца, а трябва спешно да се търси изход, сформиране на мнозинство и избор на председател.“ Като Войслав Тодоров призова за спешни интензивни преговори между групите в общинския съвет, за да се намери изход от патовата ситуация.

Тагове: