Начало/Позиция на Изправи се България относно обявения от Четворната коалиция т.нар. „антикризисен пакет“

Позиция на Изправи се България относно обявения от Четворната коалиция т.нар. „антикризисен пакет“

18.05.2022

Позиция

на Изправи се България

Относно обявения от Четворната коалиция т.нар. „антикризисен пакет

Представеният на 18 май от Четворната коалиция т.нар. „антикризисен пакет от Четворната коалиция е прах в очите на хората и бизнеса и нулева гаранция за спиране на инфлацията. Те са много закъсняла и недостатъчна подкрепа за българските семейства.

Вместо правителството да обяви днес проектопредложението си за актуализация на държавния бюджет, то представи пакет от 12 мерки уж за подкрепа на гражданите и бизнеса, които по своята същност са много късно, твърде малко и напълно неясно. Те няма да сложат юзди върху галопиращото икономическо обедняване на всички българи и няма да спрат фалитите на фирми. Няма да облекчат и българските семейства в кризите, нито ще спрат ръста на цените и поскъпването на сметките за ток, парно, вода, природен газ и на гражданите, и на бизнеса. „Антикризисните мерки“ са кризисен пиар и ще ни спретнат чисто българска инфлация. С тях правителството предизвести края си под натиска на обедняване и растящи цени.

ДДС върху хляба

Предвидено е ДДС-то върху хляба да намалее до 0%. За такава мярка от Изправи се България настояваме от месеци, но тя трябва да се въведе за всички основни хранителни стоки – хляб, мляко, сирене, месо, риба, олио… През месец април по данни на НСИ хранителните стоки у нас са поскъпнали с 21,3% на годишна база, изпреварвайки средната инфлация от 14,4%. За последните два месеца хлябът е поскъпнал с 5%, но през този период олиото е поскъпнало с 28%, сиренето – с 8%, пилешкото месо – с 19%. Намаляването на ДДС само за хляба не решава проблема с поскъпването на хранителните стоки у нас и с обедняващите семейства, защото те не ядат само хляб.

Актуализацията на пенсиите

След като предните дни предупредихме, че обявената актуализация на пенсиите с уж 21% ще доведе до нова измама за пенсионерите и хиляди пенсионери ще бъдат с намалени доходи през юли спрямо миналата година, правителството предложи нов начин за актуализация на пенсиите, която отново далеч не компенсира размера на годишната инфлация. За хората с ниски пенсии от 1 юли 2022г. увеличението на доходите им ще бъде реално между 2-5%, далеч под официалната инфлация от 14%.Така още преди да вземат пенсиите си, възрастните хора ще губят пари, а няма да получат по 21 % повече.

Например пенсионер с пенсия от 340лв в края на 2021г. е получил и добавка от 120лв към пенсията и доходът му за декември 21-ва достига 460лв. След две последователни увеличения на пенсията си от 25 декември и от 1 юли същата пенсия достига 469лв. Увеличение от едва 9лв (2%) на фона на дохода към 2021г. и 14 % инфлация сега. Затова казваме, че това е втората кражба от пенсионерите, откакто това правителство е на власт.

Заявеното преизчисление на пенсиите на 770 хил. пенсионери от 1 октомври 2022г. поражда повече въпроси, отколкото дава отговори. Не е ясно решението за това ще бъде ли включено в актуализацията на бюджета, защо влиза в сила от 1 октомври, а не от 1 юли 2022г, защо преизчисление само за една трета от пенсиите в страната, нито къдее ясната методиката, по която ще бъде направена актуализацията.

Единствената реална стъпка, която ще доведе до справедливо решение за българските пенсионери е незабавно преизчисляване на всички пенсии на база осигурителен доход от 2021 година, каквато е последователната позиция на Изправи се България.

Отстъпка за литър гориво

Предвидената мярка от 25ст отстъпка за литър бензин и дизел без лимит на потреблението е в полза на хората с високи доходи, които по-често използват автомобилите си. От тази мярка са напълно изключени хората, които използват обществен транспорт, за които няма да има никаква подкрепа. За сравнение в страни като Гърция отстъпката за гориво е ограничена за домакинствата с доходи под 2500€, има месечен лимит от 60л, като същевременно подкрепата е с драстично по-голям размер за литър гориво, за да подпомогне именно нискодоходните групи. Така тази мярка е изсипване на вода в пясъка, което ще се усеща като нулева подкрепа, защото няма да достигне до тези, които се нуждаят от нея.

Сметки за парно, ток, газ, вода

Намаляването на ДДС върху сметките за парно и топла вода и върху природния газ и метана са стъпка в правилата посока, но са недостатъчни, за да имат ефект върху потребителите. От Изправи се България от месеци настояваме за нулева данъчна ставка за сметките за парно, ток, газ, вода.

При досега действащия механизъм за компенсиране високата цена на газа крайните потребители получаваха компенсация в размер два пъти по-висок от ефекта от предвиденото намаление на ДДС за природния газ от 9%.

Мерките на властта изобщо не предвиждатнамаление на ДДС за потребителите на вода и ток, в момент, когато КЕВР вече разглежда предложения за над 30% увеличение цената на водата в редица области на страната (Плевен, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Габрово, Монтана). По отношение цената на ел. енергията КЕВР до момента не е публикувал заявленията на ЕРП-тата за цената на тока от 1 юли 2022г, въпреки информацията в парламента за искано двойно поскъпване цената на тока от ЕРП-тата.

Диверсифицирани сметки за ток, вода, парно, газ

Буди недоумение включването като правителствена антикризисна мярка на препоръка към независим държавен орган в лицето на КЕВР за въвеждане на две ставки за ток, вода, парно и газ, базирани на консумацията на всяко домакинство.

Според експертите на Изправи се България подобна диверсифицирана ставка за битовите сметки може да се въведе само след законодателни промени, не с препоръки. А по-ефективна мярка за подкрепа на нискодоходните домакинства би била да се приеме определение за енергийна бедност и те да бъдат пряко подпомагани от държавата, както е записано и в коалиционното споразумение на управляващите партии.

Данъчни облекчения за деца

Премиерът Кирил Петков е прав, че семействата имат нужда от средства сега за храна, дрехи, обувки, учебници за децата си. Но обявената от него мярка за увеличение данъчното облекчение за деца, няма да може да се ползва веднага от родителите. А ще се забави най-малко 3 месеца след приемането на актуализация на бюджета, когато вече много от тези разходи трябва да бъдат посрещнати от българските семейства при инфлация вече надхвърляща 14%.

Намалената лихва за забава за публични задължения

Намаляването на законната лихва за забава за публични задължения от 10% на 4% е мярка, която може да има силно ограничен ефект, когато това не обхваща 4 млрд. лв. събирани от колекторскитефирми задължения на гражданите от банки, финансови институции, лизинги, телекоми, а внасяният от Изправи се България Закон за личния фалит още седи на трупчета в парламента.

Свръхпечалби на електрическа енергия

Обявеното облагане на „свръхпечалбите“ на електрическа енергия без допълнителни пояснения за момента е поредната правителствена пропагандабез яснота какъв е този данък, кого ще обхваща, в какъв размер ще е, как ще се прилага и къде ще постъпват средствата от него.

Предложеният от Четворната коалиция антикризисен пакет няма да реши проблемите на гражданите в кризата, затова от Изправи се България предлагаме следните работещи мерки в подкрепа на обикновените граждани и малкия бизнес, за които започнахме и събирането на национална подписка:

1. 0% ДДС върху всички битови сметки и стоките от малката потребителска кошница и намаляване на ДДС върху лекарствата;

2. Необлагаем минимален доход равен на минималната работна заплата;

3. Таван на цените на целия пакет основни хранителни продукти – хляб, млечни продукти, месо, олио и други

4. Дотиране на първите 60л гориво на домакинство за домакинства с доходи под 2500лв/месец в размер, който реално ще подпомогне нискодоходните групи;

5. Преизчисляване на всички пенсии на база средномесечен осигурителен доход за 2021 година.

Тагове: