Начало/Позиция относно поисканото поскъпване на парното и тока от 30% до 330%

Позиция относно поисканото поскъпване на парното и тока от 30% до 330%

26.05.2022

Позиция

на Изправи се България

относно поисканото поскъпване на парното и тока от 30% до 330%

 

Изправи се България настояваме за оставката на министъра на енергетиката заради провала с овладяването на цените на енергоносителите!

Категорично се противопоставяме гражданите да плащат за грешките и лобистките действия на политиците. Посредниците на четворната коалиция ще струват на българския народ от 30% до 330% по-скъпо парно, 30% по-скъп газ и повишаване цената на тока, видно от заявленията на топлофикациите и ЕРП-тата, които вчера късно вечерта бяха публикувани от КЕВР.

Голяма част от държавите в ЕС продължават да получават руски газ, без това да нарушава изискванията на ЕК и без да имат притеснения за евентуален валутен и финансов риск, с който се оправдава министърът на енергетиката на България.

Само за българското правителство интересите на гражданите и на фирмите не са приоритет. Приоритет на „А отбора“ са посредниците и комисионерите, които ще спечелят от продължаващия, но на по-висока цена внос на руски газ. Само за месец май печалбата им е 110млн. лв. В същото време домакинствата ще изнемогват в усилията си да покриват битовите си сметки.

Каква е причината да се пази в тайна коя е фирмата, която стои зад митичните два танкера втечнен газ, договорени от премиера Петков, каква е цената и мястото им за доставка. Имаме основателни съмнения, че отново става дума за далавера, че отново същите посредници ще предоставят капацитет на терминала в Гърция и ще осъществяват суап сделки, но със сигурност по-високата цена ще се плати от българския народ.

На фона на многократното поскъпване на газа, парното и тока заявените антикризисни мерки на правителството изглеждат жалки. Те са просто прах в очите на хората, защото намаляването на ДДС от 20% на 9% няма как да компенсира 100% повишаване цената на парното.

Дойде време за оставки. Изправи се България настояваме за оставката на министъра на енергетиката заради напълно сгрешените позиции на страната в енергийната сфера, допускането България да стане заложник на посредници и комисионери, заради провала с овладяването на цените на енергоносителите, заради предателството към интересите на гражданите и на бизнеса в интерес на приятелите на властта.

Настояваме вместо жалките антикризисни мерки държавата да предложи работещи мерки за подкрепа на домакинствата, включително пълно компенсиране на повишените цени на парното и тока.

Тагове: