Начало/Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ подава жалби до ВАС за членовете на СИК в чужбина

Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ подава жалби до ВАС за членовете на СИК в чужбина

29.03.2021

ЦИК да увеличи броя на членовете на СИК в чужбина, а партиите да оттеглят партийните си функционери, призова Манолова

Подаваме жалби до Върховния административен съд във връзка с ограничението членовете на секционните избирателни комисии в чужбина да са до трима. Страхът на Борисов от вота на гражданите стигна и чужбина. Властта прави всичко възможно да ограничи гласуването на българите зад граница.

Това обявиха Мая Манолова и Арман Бабикян от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ във видео на живо във Фейсбук, като визират, че малкият брой членове на СИК ще е предпоставка за увеличаване на опашките.

Има явни разпоредби към Външното министерство, посланици и консули колкото може по-малко българи да упражнят правото си на вот. Секцията в Атина е изнесена в края на града, за да се стига по-трудно до нея и хората да се откажат да гласуват, подчерта Манолова.

В секциите в чужбина членовете на СИК са българи зад граница. Те са организирали изборния процес, намерили са помещения, подготвяли са заявления, подавали са ги и са направили всичко, за да има изборни секции в чужбина. Партиите, Борисов, ЦИК и Външно министерство обаче правят всичко възможно българите в чужбина да са изключени от изборния процес. Партиите са изпратили представители и партийни функционери за членове на СИК в чужбина. Това е некоректно към българските общности, защото те очакват лично да могат да следят за честността на вота, не да бъдат подменяни с партийни пратеници, каза още Манолова.

Призоваваме партиите да оттеглят функционерите и да оставят доброволците, НПО-тата, общностите зад граница да организират изборния процес. Те ще го направят честно, прозрачно и с грижа за гласа на всеки гражданин, заяви тя.

Предупреждавам ЦИК, че ще изпратим тази информация до Организацията по сигурност и сътрудничество в Европа, както и до посолствата на САЩ и на страните членки на ЕС в София. Сигурността на страната, демократичното предаване на властта зависят от вас, заяви Арман Бабикян и допълни, че става дума за Канада, Финландия, Норвегия, Германия, Нидерландия, Кипър.

Унижението ще е за Борисов, защото вотът на българите зад граница и в България ще е насочен срещу статуквото и срещу тази власт, която се е окупирала и не пуска кокала до последно, категорична бе Манолова.

Тагове: Новини