Начало/Манолова: Борисов може да спи с пистолет до главата си, но хората, обирани в домовете си, нямат този лукс

Манолова: Борисов може да спи с пистолет до главата си, но хората, обирани в домовете си, нямат този лукс

18.06.2020

Само 3% от малките земеделските производители се възползват от субсидиите за земеделска продукция, каза Манолова
Нека господин Борисов да не се страхува за живота си. Премиерът може да си позволи да спи с пистолет до главата си, но хората, които са обирани в домовете си, нямат този лукс. Хората, на които той предлага зрелища, са оставени без хляб.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите в Ямбол, където тя се срещна със земеделски производители, млади хора и учители.

По думите на Манолова в момента от земеделските субсидии се възползват 3% от малките земеделски производители. Тя подчерта, че липсва подкрепа от страна на държавата за малките земеделски производители.

Откровено се злоупотребява със земеделските субсидии. По-малките производители не кандидатстват за тях заради бюрокрацията, а други производители са с привилегии и зелен коридор, допълни тя.

Министърът на земеделието Десислава Танева да засили контрола за европейските субсидии за произведена продукция. Има случаи на фалшиви фактури, на фалшиви фермери. Мярката е добра, но няма контрол и парите не стигат до производителите, които наистина имат нужда от тях, обясни Манолова.

Манолова заяви, че се надява проверката на Фонд земеделие да бъде завършена докрай.

Освен европейско финансиране трябва да има и по-добра държавна финансова подкрепа за земеделските производителите. Те имат нужда от помощ и за изкупуването, и за намирането на пазар на продукцията, категорична бе Манолова.

Нашата Национална програма „Семейни стопанства“ предвижда държавата да финансира с една минимална работна заплата и осигуровки малките и семейните стопанства за всяко лице, наето за работа. Освен подкрепа за семейните стопанства, предлагаме и създаване на държавни изкупвателни предприятия, които да изкупуват на справедлива цена, каза тя.

Председателят на „Изправи се.БГ“ добави, че в плана с 19 мерки за 19 месеца контра COVID-19 за възстановяване на икономиката и работните места на хората от Гражданската платформа са предвидили и подкрепа за бързо връщане на хората на работа.

Затова сме акцентирали върху Националната програма „Работа за всеки“ за 2,5 млрд. лв. С нея държавата ще подпомогне малките и семейните предприятия за създаване на работни места. Предвижда се плащането на минимална работна заплата и осигуровка за новонаети лица до края на 2021 г., когато според икономистите България би се възстановила от кризата с COVID-19, допълни Манолова. Тя подчерта, че основният проблем в Ямбол е именно голямата безработица и липсата на перспектива за младите хора.

Председателят на „Изправи се.БГ“ представи и Националната програма „България е моето вкъщи“, с която да се върнат 50 000 сезонни работници от чужбина в България. Стойността на мярката е 200 млн. лв., според изчисленията на Манолова и екипа й.

Манолова ще се срещне днес в Ямбол със земеделски производители, учители и граждани.

Тагове: Новини