Начало/Манолова: Заради бонусите Борисов да отстрани Менда Стоянова като председател на Бюджетната комисия

Манолова: Заради бонусите Борисов да отстрани Менда Стоянова като председател на Бюджетната комисия

23.11.2020

Днес Манолова призова президента Радев да наложи вето върху Закона за ДДС, с който се връщат бонусите на държавните служители и то в сила незабавно, а не от 1 януари 2021 г.

Премиерът Бойко Борисов да отстрани Менда Стоянова като председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента.

За това призова председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в своя позиция относно промени в Закона за ДДС, с които се връщат бонусите на държавните служители, които са в бордовете на държавни и общински предприятия.

Скандалното е, че поправките да бонусите влизат в сила незабавно, а не от 1 януари 2021 г., откогато ЗДДС влиза в сила, именно по предложение на Менда Стоянова.

По-рано днес пред бТВ Манолова призова президента Румен Радев да наложи вето върху текстовете, които връщат бонусите, което по думите й е пладнешки обир на обикновените хора в разгара на икономическа и здравна криза.

Това е вторият случай на скандални законодателни промени, внесени от Менда Стоянова и Даниела Дариткова. Преди това те внесоха промени да няма детски надбавки за всички деца с аргумента, че парите трябва да се пренасочват към полицаите.

С предложение между първо и второ четене на Закона за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност народният представител Менда Стоянова връща без никакъв дебат заплащането в бордовете на търговските дружества с държавно или общинско участие в капитала, подчертава Манолова.

Тя припомня, че отмяната на заплащането в бордовете в Закона за държавния служител и в Кодекса на труда е в сила от 1 януари 2009 г. с приемането на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, като е резултат на многобройни скандали, свързани с получаването на огромни възнаграждения.

Самите депутати от ГЕРБ, както и премиерът Борисов, нееднократно са изнасяли данни за получавани бонуси, включително за бонуси от тогавашния заместник –министър Кирил Ананиев в размер на 540 000 лв., а правителството на самия Борисов е одобрило политика за  връщане на взетите бонуси от политически назначените държавни служители, подчертава Манолова.

Интересното е, че отмяната влиза в сила веднага, а не от 1 януари 2021 г., за да може явно да се раздадат  допълнителни пари в бордовете преди празниците и то на фона на умиращите пред болници и нелекувани хора.

По думите й връщането на тази благина на служителите в администрацията е пореден начин за купуване на гласове на предстоящите парламентарни избори.

 

Снимки на предложението:

Тагове: Новини