Начало/Манолова: Избирателните списъци са допълвани незаконно, без съответните подписи

Манолова: Избирателните списъци са допълвани незаконно, без съответните подписи

15.01.2020

Съдът отхвърли исканията ни вещите лица да преброят колко души са дописани в избирателните списъци. Ние твърдим, че това се е случило незаконно, тъй като няма подпис на секретаря и на председателя на съответните секционни избирателни комисии.

Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес след края на четвъртото заседание в Административния съд в София по делото за касиране на местните избори в столицата.

„Има и съдебна практика как се ценят такива доказателства, тази дейност е била в нарушение на закона“, допълни тя.

Административният съд пое ангажимент лично да провери и да направи преценка дали недействителните бюлетини основателно и законно са били обявени за такива. Това означава чувалите да бъдат отворени и да се провери дали всяка бюлетина, обявена за недействителна, наистина е такава.

Съдът отново не допусна повторно броене на недействителните бюлетини, както и на протоколите, които са преправяни десетки пъти. От данните на информационно обслужване става ясно, че 408 протокола са с повече от една поправка, което ги прави негодни доказателства за реалните резултати от изборния процес.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 22 януари 2020 година (сряда), от 13:30 часа. Очаква се то да бъде последно.

Тагове: Новини