Начало/Манолова: „Изправи се БГ! Ние идваме!“ ще гласува „против“ кабинета на „Има такъв народ“

Манолова: „Изправи се БГ! Ние идваме!“ ще гласува „против“ кабинета на „Има такъв народ“

09.08.2021

Няма да подкрепим кабинет, който да бъде параван на сянката на ГЕРБ и на ДПС и не получихме категорични гаранции, че това няма да е така, каза Манолова

От парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ взехме единодушно решение да гласуваме „против“ предложения от „Има такъв народ“ кабинет. Ще гласуваме три пъти „против“ – по отношение на кабинет, структура на Министерския съвет и персонален състав. Сериозните задачи и огромните очаквания на хората могат да бъдат свършени от професионално признати хора, с биография и качества, които са заявявали позиция.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова пред медиите в парламента, след заседание на парламентарната група, относно предложения състав на кабинет от „Има такъв народ“.

Предложената от ИТН едностранна декларация не е партньорски документ, няма ясни ангажименти, конкретика и срокове. Тя е пълна с добри пожелания и намерения. Споразумение така и не беше подписано. Заявихме ясно, че няма да подкрепим кабинет, който да бъде параван на сянката на ГЕРБ и на ДПС и не получихме категорични гаранции, че това няма да е така. Не можем да правим компромис с очакванията на българските граждани, които искат правителство на промяната, каза Манолова.

Досега никой от предложените министри не е имал публична позиция, която да ни дава и най-малката увереност, че знаят с какво се захващат и ще го правят последователно, отговорно, почтено и с професионализъм. По-скоро можем да очакваме обратното. Ние сме последователни в позицията си и продължаваме да твърдим, че служебният кабинет е решение за кризисна ситуация, допълни Манолова.

Имаме ангажимент към българските граждани и хората по площадите да подкрепим правителство на промяната, което да демонтира едноличния модел, да се справи с корупцията и да извърши смели реформи. Хората очакват реформи и промени в социалната сфера, в здравеопазването, в съдебната система. За всичко това са необходими смели хора, почтени хора, доказани професионалисти в своите области, с ясна гражданска позиция. Предложените кандидати за министри в кабинета не са такива хора, част от тях са абсолютно неприемливи, каза още тя и подчерта, че съставът е семпъл в сравнение с огромните очаквания на българските граждани и на хората, които бяха стотици дни по площадите на България.

Готови сме да разговаряме с „Има такъв народ“, Демократична България и с БСП. Ако наистина ги е грижа за най-важните проблеми, които стоят пред българските граждани – повишаване на доходите, повишаването на цените, необходимостта от подписване и внасяне на плана за възстановяване и устойчивост, здравната криза, можем да продължим разговорите след сряда. Първо да видим коя парламентарна група къде ще се дислоцира на гласуването в сряда, заяви тя в отговор на въпрос за третия мандат.

Няма скъпи избори, има скъпо лошо правителство, каза Мария Капон.

Този, който наистина е загрижен за доброто управление на страната в тежък за страната на момент, след толкова години диктаторско управление, би следвало да си даде сметка, че трябва да даде обратния пример, както за воденето на диалог между партиите, както за типа на управление, така и за спускането на решения. Този вид манталитет вече сме го живели. Не можем да си позволим да го живеем втори път, заяви Арман Бабикян.

Зам.-председателят на парламентарната група Николай Хаджигенов посочи, че е грешен начинът, по който е представено правителството.

Тагове: Новини