Начало/Манолова:  „Изправи се.БГ” няма да става партия, но не съм казала, че няма да участва в избори

Манолова:  „Изправи се.БГ” няма да става партия, но не съм казала, че няма да участва в избори

21.12.2019

Обединението на гражданите е по-силно от всяка партия. Гражданската платформа „Изправи се.БГ” няма да става партия, но не съм казала, че няма да участваме в избори. Имаме вече клонове във Видин и Пазарджик. Хората искат да се обединят и да застанат заедно – и партийни хора има при нас, и безпартийни, и експерти, и симпатизиращи и несимпатизиращи на партиите.

Това каза председателят на „Изправи се.БГ” Мая Манолова в „Годината” по Дарик, като добави, че до редовните избори има много време и не е на дневен ред да обсъжда в момента формулата за явяване на гражданската платформа "Изправи се.БГ" на парламентарния вот.

Тенденцията от тези избори обаче ще продължи – моделът на управление беше тежко ударен на местните избори, подчерта Мая Манолова.

Според нея най-знаково е било обединението между левите и десните хора в София по време на изборите. Изгради се мост между левите и десните, за да защитят демокрацията. Благодаря на хората  с всякаква ориентация, на партийни и непартийни, които застанаха зад мен, за да сменим авторитарния модел на управление, каза тя.

Според нея знаково е това, че Граждански комитет, какъвто беше този за издигането й като независим кандидат, получи подкрепата на над 190 хиляди души. Една НПО получи 10 % от вота в София, каза тя за "Спаси София". Обединението на гражданите е и причината да създадем „Изправи се.БГ” – хората се изправиха и се събраха, обясни още тя.

На въпрос какво не е преценила добре по време на изборите, тя отговори: „Не прецених цялата мощ на репресивната машина отсреща. Впрегнаха целия административен, финансов, репресивен и криминален ресурс. Тези избори бяха купени избори – нагло и пред очите на хората”, категорична бе Манолова.

Със сигурност съм могла да бъда и по-добра и да направя повече неща срещу манипулациите, покупко-продажбата на гласове. И не спирам да опитвам. Водим дело за касиране на изборите в София. Но се питам когато един мандат започва с купени гласове и корупция, как завършва? Подадохме над 30 сигнала само в единия изборен ден за купен вот, силови методи, нарушения на закона и видяхме отчетлива неангажираност и нежелание на властта да пази върховенството на правото и изборното право на гражданите, каза още Манолова.

Купуваше се открито, безнаказано и нагло. Делото ни за касирането на изборите в София е още на първа инстанции. Подадохме 40 тома с доказателства. Прави се съдебна експертиза. Искахме отваряне на чувалите с бюлетините, за да се провери нашето твърдение за манипулации. При президента,  на обсъждането, всички институции се съгласиха да има отваряне на чувалите, но в съда – не. А мястото е именно съдът, защото върховенството на правото е в чувалите. Те не могат да отчетат купения вот, но могат да покажат целия списък с манипулации, каза Манолова и посочи, че води делото, за да даде надежда на хората, че борбата за справедливост има смисъл, че в изборите има смисъл, коментира тя.

Желая успех на партията на Слави, отговори Манолова на въпрос за Слави Трифонов и защо не я е подкрепил той на Местните избори в София. Между двата тура аз не съм ходила по партийните централи да искам подкрепа. Не аз ходих по партиите, подчерта Манолова.

Благодаря на всички хора в дясно, на лидерите на мнение, които повярваха, че трябва да има обединение срещу модела, който ни управлява. Благодаря и на хората от другите части на политическия спектър. Повече така не може да се управлява нито столицата, нито България. 200 хиляди души в София го разбраха и гласуваха точно за тази промяна на модела, обобщи тя.

Манолова посочи, че ценности като честни избори, свобода на словото, върховенство на правото, честни избори, нормална среда за малкия и семеен бизнес, внимание към правата на обикновения човек и защитата му от силните на деня са приоритетите на Гражданската платформа „Изправи се.БГ”.

По повод кампанията за разширяване на Националната библиотека, Манолова посочи, че тя самата също е била в Настоятелството и подкрепя и идеята за дигитализация на книжния фонд на Библиотеката, и проекта за разширение на сградата. 6 млн. книги на Библотеката са като 6млн. българи, които сме останали тук - имаме нужда от спокоен и сигурен общ дом, посочи Манолова.

„Изправи се” е думата за 2020 г., а за 2019 г. думата е „мост”, заради моста, който леви и десни направиха в София в името на обединението срещу авторитарното управление, каза още Манолова в рубриката на предаването за думата на годината.

Тагове: Новини