Начало/Манолова: Изправи се.БГ ще съди Държавната консолидационна компания за отказ на обществена информация

Манолова: Изправи се.БГ ще съди Държавната консолидационна компания за отказ на обществена информация

23.01.2020

Ще се обърнем към съда за случаите, в които сме поискали достъп до информация от Министерството на икономиката и от Държавната консолидационна компания (ДКК) за ремонтите на язовирите и не сме получили такъв. Мълчаливо ни бе отказан достъп до информация и ще дадем ДКК на съд за това.

Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова на пресконференция в Стара Загора, след като се срещна с работниците от фирма „Ремотекст-М“ в град Раднево, където 300 служители не са получавали заплатите си от шест месеца.

„През юли 2018 г. на ДКК са отпуснати 500 млн. лв. за ремонт на 418 аварийни язовири, но не е ясно как са изразходени средствата. Част от парите са преведени на държавното дружество „Монтажи“, а междувременно е създадено и ново Държавно предприятие за управление на язовирите, на което са отпуснати 12 млн. лева и досега е купило 30 автомобила и е назначило 131 души персонал“, обясни Манолова.

„1 млрд. лева ще бъдат отделени и за единното държавно ВиК - дружество и е добре да се знае как ще се похарчат средствата и откъде ще бъдат взети“, заяви още тя и допълни, че нито парламентарната, нито извънпарламентарната опозиция се е заела с въпроса.

По думите й в района на Стара Загора има 33 язовира, от които 31 са общински, два са държавни и имат нужда от основен ремонт, тъй като застрашават населените места и инфраструктурата около тях.

Манолова обясни още, че хората от Гълъбово, Раднево, Стара Загора, Сливен, Хасково и региона са притеснени от бъдещето на въглищните централи, след като Европейската комисия излезе с европейски инвестиционен план за „зелената сделка“, който предвижда един трилион евро за следващите десет години за развитие на екологични производства.

„До 31 декември трябваше България да представи пред Еврокомисията Национален план за енергетика и климат, в който да се разпишат мерки за намаляване на парните емисии и този план да е обсъден широко с гражданите, което публично обсъждане не е направено“, обясни Манолова.

На въпрос дали гражданска платформа „Изправи се.БГ“ ще бъде в левия сектор, Манолова отрече и каза, че проектът е учреден на терена на демократичните ценности, свързани с върховенството на правото, честна конкуренция, стимулиране на честния бизнес, свобода на словото, пазарните правила, правата на гражданите и потребителите.

На пресконференцията присъстваха и представители на медицинските сестри в Стара Загора, както и на работниците от Раднево, които не са получавали заплати.

Манолова призова директора на болницата в Стара Загора да сключи анекс с медицинските специалисти за обещаното увеличение на заплатите - 800 лв. за медицинските сестри, 950 лв. за сестрите в спешното отделение, за да бъдат спокойни и сигурни, че ще получат повишението си.

Тя обясни, че заплатите на работниците в Раднево могат да бъдат изплатени чрез назначаване на временен синдик.

Тагове: Новини