Начало/Манолова: КЕВР да оповести какво поскъпване на тока от 1 юли 2020 г. са поискали 11 енергодружества

Манолова: КЕВР да оповести какво поскъпване на тока от 1 юли 2020 г. са поискали 11 енергодружества

27.04.2020

Манолова иска информацията по ЗДОИ, защото КЕВР не я е публикувала в нарушение на Закона за енергетиката

 

Какво повишение на цените на електрическата и топлинната енергия (в случая на „ЕВН България Топлофикация”) са поискали от КЕВР 11 енергийни предприятия, считано от 1 юли 2020 г.?

Това попита КЕВР председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова. Тя изпрати заявление за достъп до обществена информация до комисията.

В него Манолова призовава КЕВР да предостави информация за заявленията, подадени от 11 дружества, за нови цени на електрическата и топлинна  енергия, заедно с всички изходни данни за тяхното формиране, за ценовия период от 01.07.2020 г. до 30.06.2021 г. Манолова иска данни за следните предприятия:

„ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ БЪЛГАРИЯ” АД, „ЧЕЗ ЕЛЕКТРО БЪЛГАРИЯ“ АД, „ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ  ЮГ” ЕАД, „ЕВН БЪЛГАРИЯ ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ“ ЕАД, „ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ  СЕВЕР” АД, „ЕНЕРГО-ПРО ПРОДАЖБИ“ АД, „АЕЦ КОЗЛОДУЙ” ЕАД, ТЕЦ „МАРИЦА ИЗТОК 2” ЕАД, „НАЦИОНАЛНА ЕЛЕКТРИЧЕСКА КОМПАНИЯ” ЕАД„ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЙНИЯ СИСТЕМЕН ОПЕРАТОР” ЕАД и „ЕВН БЪЛГАРИЯ ТОПЛОФИКАЦИЯ” ЕАД.

Съгласно закона, заявленията е трябвало да бъдат публикувани на сайта на КЕВР, но това е направено, като са заличени част от данните, касаещи цените, с което е нарушен чл.15, ал.2 от Закона за енергетиката.

КЕВР следва да оповести информацията публично, а министърът на енергетиката да съдейства данните за поисканите увеличения на тока от 1 юли да станат публични. Така няма да остане съмнение, че се взимат на тъмно решения по толкова чувствителна за обществото, бизнеса и домакинствата услуга като  ел. енергията и нейната цена, подчертава още Манолова.

По думите й, след скандала с поисканото от топлофикациите увеличение на парното с от 10 до 140 %, което и прокуратурата призова да не се предприема, правителството и КЕВР трябва да гарантират, че няма да се допуснат нови опити за злоупотреби с обществената чувствителност в условията на извънредно положение.

Припомняме, че миналата седмица Манолова призова КЕВР и премиера Борисов да се отсрочи с 6 месеца плащането на сметките за парно, газ и топла вода, докато не се проверят необяснимо високите сметки на гражданите за м. март, както и да се наложи мораториум върху всякакво увеличение на цената на парното до края на годината.

Тагове: Новини