Начало/Манолова: Кметът на Велико Търново и общинските съветници да намалят или опростят наемите на занаятчиите в града

Манолова: Кметът на Велико Търново и общинските съветници да намалят или опростят наемите на занаятчиите в града

13.10.2020

Обещани бяха 4,5 млрд. лв. за бизнеса, но до малките фирми нищо не стигна, заяви Манолова и добави, че и по мярката 60/40 изплатените реално пари са едва 30 % - около 330 млн. лв.

Ще настоявам да се постави измервателна станция в квартал „Чолаковци“, която да публикува онлайн в реално време състоянието на въздуха. Ще поискам и среща с представители на РИОСВ-Велико Търново във връзка с мерките, които е предприела инспекцията за качеството на въздуха в града. И във Велико Търново, както в Стара Загора институциите твърдят, че няма проблем с въздуха, но хората не са доволни от качеството му.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите във Велико Търново днес, където ще се срещне с жители на кв. „Чолаковци“ във връзка с мръсния въздух в града.

Преди това Манолова се срещна със занаятчиите от Самоводската чаршия. Припомняме, че Манолова и екипът й се срещнаха със занаятчиите и през юни месец, когато те поискаха наемите им да бъдат намалени или опростени до края на тази година.

Кметът на Велико Търново и общинските съветници да опростят или да намалят наемите на занаятчиите до края на годината. Малкият бизнес в България не е подкрепен в условията на кризата с коронавируса.

Обещаха се 4,5 млрд. лв. за подкрепа на бизнеса и домакинствата, но почти нищо не е стигнало до тях, каза тя.

Манолова подчерта, че до момента по мярката 60/40, за която бяха предвидени 1 млрд. лв., са се възползвали 6-7% от фирмите в страната. Похарчени за мярката са около 330 млн. лв. или 30 %, допълни Манолова.

Тя подчерта, че единствената мярка, от която могат да се възползват занаятчиите, са били безлихвените кредити от 1500 до 4500 лв. Някои от тях са получили средствата, но парите са взети от друга банка, която е наложила запор, даде тя пример с един от случаите.

Грантовете от 30 до 150 хил. лв. за средните фирми още не са взети, защото все още се разглеждат заявленията, каза още Манолова.

Почти всички занаяти са затворили, защото няма туристи. С месеци нямаме отговор на запитването ни към общината за намалението или опрощаването на наемите, каза и ножарят Кирил, който подчерта в живо включване с Манолова в нейния фейсбук профил, че не разбира как общината има да даде хиляди левове за фойерверки, но няма за подкрепа на  занаятчиите на Самоводската чаршия, която е лицето на града.

Тагове: Новини