Начало/Манолова: Обжалваме пред съда новата заповед за „зелен сертификат“ заради дискриминация

Манолова: Обжалваме пред съда новата заповед за „зелен сертификат“ заради дискриминация

20.10.2021

Манолова настоява служебният здравен министър Стойчо Кацаров да отмени заповедта, тъй като е незаконосъобразна

 

Ще обжалваме пред Върховния административен съд и пред Комисията за защита от дискриминация новата заповед за задължителен „зелен сертификат“ за дейности на закрито. Изискванията в тази заповед са невъзможни за изпълнение и тя е неизпълнима. Настояваме служебният министър на здравеопазването на отмени заповедта, тъй като е незаконосъобразна. При 20 % ваксинирано население тази заповед ще бъде неработеща.

Това заяви председателят на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова пред медиите днес относно заповедта за задължителен „зелен сертификат“ на закрито, която влиза в сила от утре.

Тя бе категорична, че заповедта е несправедлива спрямо българските граждани и фирми. Не е ясно защо наличието на антитела или на клетъчен имунитет не е основание за издаване на „зелен сертификат“. Не е ясно защо хората, които не могат да се ваксинират по здравословни причини, не са изключени от обхвата на заповедта. Ваксинираните също могат да се заразят и да заразяват други лица, каза Манолова и добави, че стотици хора, лежали в болници, както и такива с много над нормата антитела, не могат да си извадят „зелен сертификат“ през системата.

Манолова подчерта, че „Изправи се.БГ“ атакува самата администрация на „зеления сертификат“, тъй като данните за пациентите в системата не отговарят на реалния им статус относно COVID-19. PCR-тестове, количество антитела, лечение в болница, регистрация в РЗИ не се отразяват в системата и създават за хората усещане, че тя е с неверни данни, стана ясно от думите на Манолова.

Ваксините са безплатни, но тестовете не са и това силно би ограничило полагането на труд за много българи в различни сектори. Заповедта противоречи на основни граждански права, заложени в българската Конституция, включително ограничава правото на свободно движение, допълни Манолова.

Тя обясни, че заповедта противоречи и на текстовете в Наказателния кодекс. Например, липсва дефиниция за „особено тежки нарушения“. Това налага допълнително тълкуване и разнопосочно прилагане на тези текстове в заповедта, каза Манолова.

Заповедта няма как да постигне ограничаване на заразата. Напротив, ще създаде допълнително разделение и напрежение в обществото, категорична бе тя.

ГЕРБ са последните, които имат моралното право да говорят. Ние не сме забравили умиращите пред болници хора и липсата на информационна кампания за ваксиниране по време на управлението им. Да не използваме ситуацията за политически и партийни дивиденти, нека да помислим за хората и бизнеса, каза още Манолова и добави, че ваксинацията е провалена още в самото й начало от неадекватното поведение на правителството на ГЕРБ.

Тагове: Новини