Начало/Манолова: Хората ще бъдат излъгани за намалението на сметките им за парно – няма да е 40%

Манолова: Хората ще бъдат излъгани за намалението на сметките им за парно – няма да е 40%

05.03.2020

Един лъже, а надолу по веригата всички започват да повтарят лъжата, каза Манолова за изявлението на премиера Борисов

Изявлението на премиера Борисов на 3 март събуди очакване в гражданите, че сметките им за ток и парно ще бъдат намалени с 40% поради намаление с 40% на цената на природния газ. Това не е внушение от друг, а от главата на правителството.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес по време на заседанието на Комисията по енергетика в парламента.

„Почтеното отношение е да се каже на хората колко от тези 40% ще е намалението на техните сметки за газ и парно. Защото иначе става така, че един лъже, а надолу по веригата всички започват да повтарят лъжата“, подчерта Манолова, като визираше анонса на премиера Борисов.

„Съществуващите работни групи досега не са дали краен продукт. Новата работна група, предложена от управляващите, ще претака от пусто в празно, ще тупа топката и няма да има реално намаление на сметките на парно и газ за гражданите. Законът за енергетиката и Наредбата за топлоснабдяването и сега не създават пречки за намаляване на цените за изминал период“, подчерта Манолова във връзка с предложението на управляващите да се направи работна група за промени в закона и наредбата.

Манолова заяви, че според наредбата цената, по която общественият доставчик на природен газ продава на снабдителя, може да бъде променяна периодично в съответствие с условията на търговските договори, по които доставчикът купува природен газ за вътрешния пазар. Тя обясни още, че според наредбата КЕВР може да смени цените за подаване на топлоенергия, в случай че има промяна на цените на природен газ.

„По време на това заседание договорът беше ясно представен. КЕВР може да си свърши работата“, заяви Манолова, като посочи, че очаква да види как намалението с 40% на цената на природния газ ще се отрази на сметките на крайните потребители и с колко.

Тагове: Новини