Начало/Мая Манолова: Вето на президента и отхвърляне на патентния данък за стаите за гости

Мая Манолова: Вето на президента и отхвърляне на патентния данък за стаите за гости

14.12.2019

Президентът да наложи вето на приетата възможност за забрана на интернет сайтове заради публикуване на нерегистрирани стаи за гости. Народните представители да гласуват „против” новите текстове в ДОПК за изменения на Закона за местните данъци и такси, с които се предвижда да се въведе допълнителен патентен данък за стаите за гости, вкл. и отдавани през платформи като AirBnB, Booking, Facebook, Instagram и др.

Това настояват Мая Манолова и експертите от гражданската платформа „Изправи се.БГ” по повод предстоящото през седмицата гласуване в Народното събрание.

Позицията на гражданската платформа е след проведена срещи с предприемачи от столицата и извън София, занимаващи се с отдаването на стаи за гости по повод въвеждането на регистрационен режим и патентен данък.

Законодателната офанзива от последните дни срещу собствениците на стаи за гости показва координиран опит на държавата за саморазправа с конкурентите на големите хотелски вериги, както и недопустима намеса в правилата на свободната конкуренция и пазар от страна на депутатите от ГЕРБ и Обединените патриоти, които са вносители на поправките.

Преди броени дни Народното събрание прие набързо поправките в Закона за държавния бюджет и Закона за туризма, позволяващи забрана на сайтове като Airbnb, Booking и дори Facebook и Instagram, ако на техните платформи се предлагат нерегистрирани в общината стаи под наем.  С тези поправки за предприемачите от този бранш се въведе регистрационен режим, но и ще се създаде нормативен хаос, тъй като измененията не се правят в закона, както изисква Законът за ограничаване на административното регуларане и административния контрол върху стопанската дейност, а в наредба.

Допълнително затрудняващо условие е, че когато хората отиват да регистрират стаите си за гости, трябва да предоставят писмено съгласие на поне 51% от собствениците в етажната собственост – задача, която практически е неосъществима.

От друга страна гласуваното от депутатите създава и съдебен хаос, защото делата за нерегистрираните, но рекламирани в интернет-платформите обекти, ще се насочват единствено и само към Софийския районен съд, което пък противоречи на други нормативни уредби.

С гласуването през следващата седмица депутатите обаче ще въведат и нов патентен данък за регистрираните обекти, което е недопустим административен произвол. Като произвол върху малките предприемачи определяме и фактът, че  планираният патентен данък е еднакво голям и за една стая, и за отдаването под наем на до 20 стаи – между 25 и 250 лева в зависимост от местоположението на обектите.

Затова от „Изправи се.БГ” настояваме:

 

  1. Президентът да наложи вето на приетата възможност за забрана на интернет сайтове заради публикуване на нерегистрирани стаи за гости.
  2. Парламентът да не приема внесените текстове за задължително въвеждане на нов патентен данък върху малките обекти за настаняване с до 20 стаи.
  3. Народните представители да обсъдят с представители на собствениците, отдаващи стаи под наем, законовата уредба, така че тя да не пречи на бизнеса и свободната конкуренция и да не поставя в дискриминационни условия малките предприемачи.

От „Изправи се.БГ” обявихме първата си кампания „Малките пред големите“ именно по повод на такива случаи, при които, чрез административен и законодателен произвол, се пречи на малкия бизнес и обикновените хора да се развиват свободно, като държавата осигурява служебна победа за големите играчи.

Тагове: Новини