Начало/Мая Манолова: Дошло е време партийното его да отстъпи пред интереса на българските граждани

Мая Манолова: Дошло е време партийното его да отстъпи пред интереса на българските граждани

10.08.2021

Не получихме ясен ангажимент, че ДПС и ГЕРБ ще бъдат трайно изолирани от властта, каза Манолова

Дошло е време, в което партийното его и егото на политическите лидери да отстъпи пред националния интерес и пред интересите на българските граждани. За българските граждани е добре да има истински разговор между Демократична България, „Има такъв народ“, „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и БСП, без ултиматуми и претенции за доминации.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова пред медиите в Благоевград днес на обяд.

Взехме единодушното решение, че „Изправи се БГ! Ние идваме!“ няма да подкрепи предложения от „Има такъв народ кабинет“, тъй като не получихме нито писмено споразумение, нито конкретни ангажименти в какви срокове и по какъв начин ще започнат реформите. Не получихме и ясен ангажимент, че ДПС и ГЕРБ ще бъдат трайно изолирани от властта. Няма диалогичност дали предложените министри са хората, които могат да извършат промените, няма и ясен ангажимент към очакванията на хората, каза още Манолова.

Поели сме ангажимент към хората от протестите, че ще има правителство на промяната, което ще демонтира едноличния мафиотски модел, установен от Борисов в последните 12 години. Управление, което ще се заеме с най-неотложните реформи – повишаване на доходите, съдебна реформа, промени в социалната сфера и здравеопазването, неотложни мерки за компенсации за бизнеса и подкрепа на гражданите, допълни Манолова.

Тя посочи, че демонтирането на модела и отстраняването на влиянието на ГЕРБ и ДПС върху следващото управление могат да бъдат направени от министри, които имат безспорна професионална и гражданска биография, заемали са съответните граждански позиции и са авторитети в своите професионални области. Не смятаме, че предложените от „Има такъв народ“ министри отговарят на този висок стандарт, очакван от гражданите и заложен от служебното правителство, заяви Манолова.

При гласуването в пленарна зала всяка партия и парламентарна група ще заяви къде стои – дали се причислява към промяната, или към статуквото. Нека да видим какъв ще бъде резултатът от това гласуване и след това могат да започнат разговори какво правим след това, каза тя в отговор на въпрос за третия мандат.

Казахме, че сме готови за разговори с „Има такъв народ“, Демократична България и БСП за това дали е възможно сформирането на експертно правителство за обозрим период, в който да започнат неотложните реформи в съдебната система, доходите, преизчисляването на пенсиите, компенсациите за бизнеса на прага на следваща вълна от COVID-19, внасянето и приемането на Плана за възстановяване и устойчивост, актуализацията на бюджета. Има неотложни теми в дневния ред на българина, включително увеличаването на цените на основни продукти и стоки, тока, водата, парното, каза Манолова.

Още на 13 юли ние заявихме, че работещото решение за кризисна ситуация е служебният кабинет, който голяма част от българските граждани одобряват. Би било добре служебните министри да са в основата и на следващо експертно управление, заяви тя.

Тагове: Новини