Начало/Мая Манолова: Държавата да поеме увеличението на тока на бизнеса и домакинствата

Мая Манолова: Държавата да поеме увеличението на тока на бизнеса и домакинствата

29.09.2021

Скокът на цените на тока е резултат на спекулации и назначения на ГЕРБ, заяви Манолова пред БНТ

Настояваме държавата да поеме увеличението на цените на тока, водата и парното и за бизнеса, и за домакинствата. Те имат нужда от ясни и конкретни мерки сега. Предложението на правителството бизнесът да получи 50 лв. на мегаватчас за по-скъпия ток е положителна стъпка, макар и малка. Но тя трябва да се случи незабавно.

Това заяви председателят на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова в предаването „Референдум“ по БНТ.

Закъснялата подкрепа не е подкрепа. Ако токът за бизнеса стигне 300-400 лв. на мегаватчас, 50 лв. подкрепа са недостатъчни. Държавата да поеме разликата между определената от КЕВР цена и реалната цена на пазара, призова тя.

Има нужда от радикални действия и реформи след 12-годишното управление на ГЕРБ. Причината да сме най-бедната и най-корумпираната държава се корени в начина, по който се управляваше държавата – еднолично, олигархично, корупционно, заяви Манолова.

Като председател на Комисията по ревизията мога да кажа, че във всеки сектор има злоупотреби за милиони левове. Скокът на цените на тока за бизнеса, особено през август, също беше в резултат на спекулации. Енергетиката и шефовете на държавни дружества в сектора са овладени от ГЕРБ, припомни тя.

Трябва да има смени и справедливост. В противен случай бизнесът ще плаща най-скъпия ток, спекулативни търговци ще забогатяват, а хората ще плащат 30-40 % по-скъпи стоки и услуги заради инфлацията и поскъпването на продукцията. Министри като Виолета Комитова, Кирил Петков и Асен Василев показаха, че когато има воля, могат да започнат реформи и да се сменят ръководства на държавни дружества, над които тегнат съмнителни сделки, каза Манолова.

Формациите на промяната имат нужда от солидна подкрепа за стабилно правителство, което да реформира България. Да направи съдебна реформа, да възстанови върховенството на правото, да подкрепи домакинствата, малките фирми, самоосигуряващите се лица, самотните родители и младите семейства. Корупционните схеми в редица сектори трябва да бъдат пресечни, допълни тя.

Тагове: Новини