Начало/Мая Манолова: РИОСВ да се разформироват, защото са пионки на икономически силните

Мая Манолова: РИОСВ да се разформироват, защото са пионки на икономически силните

14.10.2020

РИОСВ трябва да се разформироват и да се преосноват. Те са се превърнали в пионки на икономически силните и са опасни за българските граждани.

Това заяви председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова пред медиите във Враца по време на протеста срещу мръсния въздух в града.

В циментовия завод до врачанското село Бели Извор се горят годишно над 80 хил. тона RDF от софийския завод за боклук. Около 20% от изгаряния боклук е текстил, внесен от Италия, допълни Манолова.

Протести ще има и в София, където кметът Фандъкова не се съобрази с мнението на гражданите и продължава с намерението си за изграждане на инсталация за горене на боклук в центъра на столицата, каза още Манолова.

Не сме трето качество държава и осмо качество граждани. В другите европейски държави спазват екологичните изисквания и  стандарти и се налагат санкции. Защо в България да не може? Във всяка област има икономически силен човек. Такива заводи не трябва да са затваряни, а да отговарят на стандартите и да са контролирани 24 часа със станции, които гражданите могат да следят, категорична бе Манолова.

Тя припомни, че от "Изправи се.БГ" внесоха законопроект, с който се забранява вносът на боклук в България от трети страни, ограничава се времето за престой на боклука и България да не става дестинация за чужд боклук.

На дневен ред е въпросът дали да се внася толкова боклук в България. Бяхме на пристанището във Варна и видяхме тоновете боклук, които се докарват от различни европейски държави и след това се извозват към заводите за горене, каза още Манолова.

Тагове: Новини