Начало/Меморандум на партньорската мрежа на „Изправи се.БГ“

Меморандум на партньорската мрежа на „Изправи се.БГ“

31.08.2020

Меморандум за повишаване на доходите и демонтиране и ревизия на едноличния модел на управление

В България все повече цялата власт се концентрира в ръцете на един човек и приближения му кръг – шепа хора с огромна власт, които са непрекъсната заплаха за установяване на диктатура.
Демокрацията не е необратима и трябва да се отбранява ежедневно от  похищенията на мафията. Тя е свободата на всички ни. Свободата да избираме, свободата да изразяваме позициите си, свободата да имаме бизнес и да работим без страх, свободата да протестираме. И вярата, че когато сме прави, държавата и правосъдието ще ни защити.

Колко от това е вярно у нас?

Днес в България разделение на властите на практика няма. Формално страната ни се нарича парламентарна република и законодателната власт избира изпълнителната. Практически Народното събрание се превърна в придатък на Министерски съвет, а ролята му е сведена до узаконяване на решенията на премиера.

Съдебната власт е силно зависима от политическите назначения. Балансът между съд и прокуратура е нарушен до степен, заплашваща демокрацията.

Четвъртата власт също е под контрола на Правителството. То плаща с обществени средства от бюджета и европейските фондове реклами и така осигурява „пазарен“ дял на много медии. В замяна те изкривяват истината и подвеждат гражданите, предоставяйки им невярна информация и прикривайки неуспехите на кабинета.

Така, с липсата на разделение на властите властта постепенно се узурпира от един човек и неговия едноличен модел на управление.

Концентрацията на власт в определени хора им позволява да преразпределят пазари, да изземват бизнеси, да сформират картели и създава среда за корупция, страх и зависимост.

В България има повсеместна корупция. Публикуваните записи, снимки и цялостното му поведение не оставят никакво съмнение, че начело на корупционната пирамида е самият премиер Бойко Борисов.

Борбата на Правителството с корупцията е само на декларативно ниво и само прах в очите на европейските институции. Създадените специализирани централни държавни органи за борба с корупцията се превърнаха пред очите ни в бухалки за саморазправа с неудобните за управляващата върхушка.

Корупцията и липсата на върховенство на закона са заплаха за демокрацията и основна причина за това България да е най-бедната страна в Европейския съюз. И най-добрите политики не могат да решат проблемите, причинени от институционалния разпад и блокираните механизми на представителната демокрация.

Затова, за да се изправим срещу този модел на управление, да се опълчим на едноличната власт е необходимо обединение. Обединение на гражданите с общото искане за промяна, за демокрация, за нормалност.

Въпросът, пред който сме изправени днес, не е просто смяната на една партия с друга, въпросът е за възстановяване на ерозиралите принципи на демокрация и промяна на модела на управление, която да доведе до реално разделение на властите и ефективен контрол по между им.

Затова всички ние, граждански организации, експерти, политически партии извън статуквото, индивидуални и групови членове се обединяваме с общ Меморандум със следните принципи:

Обединение в рамките на широка коалиция за отстраняване на Бойко Борисов и неговия едноличен модел на управление от властта. Без разделение на политически и партийна принадлежност, на граждани и експерти, ние сме отворени за партньорство с локални и национални сдружения и граждански организации, големи и малки партии извън статуквото в настоящото Народно събрание, на работещи и безработни  граждани, на българи тук и зад граница. Всички срещу Борисов! Това е моделът на широката коалиция от местните избори в София миналата година, която доказа силата и потенциала си във фронтална битка с Борисов и мафиотското управление.

Обединение! Заедно! Първо ще се съберем срещу едноличното управление, а на изборите всеки да избере кого (извън Борисов) да подкрепи. На изборите Изправи се.БГ ще се яви като алтернатива на Борисов и неговото управление на шайката.

Партньорската мрежа „Изправи се.БГ” се създава на принципа на равнопоставен диалог и запазване на автономност на всеки член, но при спазване на посочените тук общи принципи.

В партньорската мрежа „Изправи се.БГ” всеки нов член приема принципите на платформата като водещи.

Партньорската мрежа „Изправи се.БГ” е гражданска платформа срещу „модела Борисов” за съвместни законни граждански действия на нови лица, млади професионалисти, експерти, на опитни и доказали се специалисти, незавависимо от политическите им убеждения.

Партньорската мрежа „Изправи се.БГ” се създава за общи действия преди изборите за изкореняване на „модела Борисов” и отстраняването му от властта, а след изборите – за създаване на мнозинство за дълбоки обществени реформи, основани на принципите на платформата.

Партньорската мрежа „Изправи се.БГ” се създава като отворено обединение, което е идеологически неутрално – нито ляво, нито дясно. В нея партийната идеологическа щампа не е водещ принцип, водещ принцип е благоденствието, нормалността и достойните доходи на обикновените граждани.

Партньорската мрежа „Изправи се.БГ“ заставаме зад справедливите искания за:

 1. Оставка на премиера Бойко Борисов
 2. Оставка на главния прокурор Иван Гешев
 3. Свикване на референдум за конституционни промени заедно с предсрочни парламентарни избори. Незабавно!
 4. Гарантиране на честни избори чрез незабавно осигуряване на машини за гласуване, изчистване на изборните списъци от „мъртви души” и гарантиране на честен изборен процес с международни наблюдатели.

И се обединяваме около целите си за:

 1. Повишаване доходите на българските граждани
 • Това може да се реализира чрез пакет от икономически мерки за чувствително повишаване разполагаемите доходи, Въвеждане на минимална почасова ставка с цел постигане на минимален доход от 1000 лв на месец и ръст на средната заплата до 2000 лв. месечно.
 • Преизчисляване и увеличаване на пенсиите, справедливи социални плащания, почасов и нощен труд.

Да си тръгне Борисов, означава да се прогони бедността от домовете на българите. Достойни доходи, достойни българи!

 • Нова данъчна политика чрез децентрализация на част от приходите от бюджета подкрепа на бизнеса за безапелационно и безусловно нарастване на доходите, програма за стимулиране на стартъпи и малък и семеен бизнес, освобождаване от данъци, затягане на контрола върху приходната част и пресичане на контраабандните канали
 • Реформиране и оптимизиране на администрация с шоково въвеждане на електронно управление и премахване на всички гишета с чиновници по цялата централна и местна администрация, пълен интернет достъп до всеки ъгъл на държавата
 • Нов подход в регионалната политика, насочен приоритетно към създаване на дигитални и интернет базирани работни места, индустриални зони и други, осигуряващи гъвкав пазар и ефективен пазар на труда…
 • Стартиране на Национална програма за разработване и интегриране на смарт-системи за управление и сигурност, изцяло електронни обществени поръчки, дигитално образование, електронно здравеопазване с електронна здравна карта за повече качествени работни места в IT-сектора и прозрачност на публичните услуги.
 • Създаване на семейни стопанства и за подпомагането със земя и пари на всички, които искат да се занимават с отглеждането на традиционни култури и животновъдство. Национална програма „Семейно стопанство”, която ще предоставя земя на домакинства за зеленчукопроизводство, традиционни култури, производство на рози, мед, плодове и за животновъдство.

България има нужда от конкурентоспособен микро и семеен бизнес, който е гръбнакът на всяка стабилна икономика. Силната икономика, определя добрия начин на живот. Подкрепа на малките фирми и за старт-ъп компании чрез:

 • Въвеждане на задължение на публичните администрации да изплащат фактурите за доставки и услуги от бизнеса в рамките на 30 дни.
 • Въвеждане на уведомителен режим за стартиране на нов бизнес
 • Премахване на изискването микропредприятията да изготвят годишни отчети
 • Намаляване със 75% на патентния данък до възстановяване на икономиката
 • Отмяна на някои данъци и такса смет за фирми без дейност или при силно намалени обороти до излизане от икономическата криза
 • Намаляване на данъчната тежест в частта данък върху ЕТ, данък върху застрахователни премии, данък върху доход от лихви и срочни банкови депозити. Въвеждане на такса върху сделките с луксозни стоки
 • Намаляване на административната тежест с отмяна на част от разрешителните режими и замяната им с уведомителни
 • Задължаване на администрацията да не изисква от потребителите информация, която вече е налична в административна служба
 1. Ревизия
 • Незабавна ревизия на управлението на Бойко Борисов: на министър-председателя, на изпълнителната власт и всички органи, институции и държавни дружества.

Специално изследване на милиардите, изхарчени под претекст за борба с коронакризата, на парите за ВиК холдинг и за ремонт на язовирни стени

 • Ревизия на всички големи обществени поръчки на приятелския кръг на Борисов
 • Ревизия на всички знакови сделки от прехода, свързани с управляващите и техните партийни и приятелски кръгове
 • Публично оповестяване на резултатите
 1. Преосноваване на институциите и промени в Конституцията
 • След оставка на Борисов и избор на нов парламент и ново правителство, трябва да последват нов състав на Висшия съдебен съвет, нови КЕВР, СЕМ, КЗК, КФН и останалите регулатори, нови бордове, които да прекратят източването на държавните дружества. Създаване на граждански бордове, за да се гарантира прозрачността и ефективността на институциите.
 • Мащабна съдебна реформа за справедлив досъдебен процес, децентрализиране на прокуратурата, ограничаване безконтролната власт на главния прокурор, прозрачно кариерно развитие и атестация на магистратите и без политическа намеса в съдебната власт
 • Закриване на Специализирания наказателен съд и Специализирания апелативен наказателен съд, като такива, създадени за бухалка и обслужване на политически интереси

Поправки в Конституцията се предприемат само след широк обществен консенсус и след одобрение на бъдещите промени на референдум, заедно с предсрочни парламентарни или със следващи национални избори. Референдумът предлагаме да включва следните теми:

 • Ефективно разделяне на законодателната, изпълнителната и съдебната власти и създаване на действащи механизми за взаимен контрол;
 • Въвеждане на ефективна система за отговорност на главния прокурор, ограничаване на безконтролната му власт и гарантиране на функционалната независимост на прокурорите от техните ръководители;
 • Гарантиране на независимостта на съда, разделяне на управлението на съда от управлението на прокуратурата и намаляване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет от 11 на 5 члена;
 • Овластяване на гражданите да предлагат закони, както и да защитават конституционните си права чрез въвеждане на индивидуалната конституционна жалба;
 • Въвеждане на възможност и граждански комитети и организации, освен партии, също да могат да предлагат кандидатски листи на избори;
 • Създаване на конституционни гаранции за опазване на чистотата на българската природа.
 1. Гаранции за чиста околна среда
 • Забрана на строителството в защитени зони - дюни, морския бряг, природни паркове.
 • Прекратяване на зариване на България с боклук – забрана на внос на боклук от трети страни, ограничаване на местата и срока за съхраняването му, премахване на мълчаливото съгласие при издаване на разрешения за площадки и инсталации за третиране и горене на боклук
 • Спиране на незаконната сеч и новозалесяване на изсечените територии в планините.
 • Програма за чист въздух в българските градове – подмяна на замърсяващите отоплителни инсталации, без помощи за отопление на твърдо гориво, стандарти за твърдото гориво, контрол върху замърсяващи производства и срещу нерегламентирано изгаряне.
 • Прекратяване източването на язовири, реален ремонт на язовирните стени и намаляване загубите по водопреносната мрежа
 1. Достъпно здравеопазване без доплащане

Цялостна реформа в здравеопазването с поставяне на пациента в центъра на здравната система с неговото овластяване:

 • Премахване на доплащането кеш в здравната система с повишени публични разходи за здравеопазване.
 • Създаване на конкурентна среда в здравното осигуряване със свобода за гражданите къде и с какъв пакет услуги да се осигуряват.
 • 5 пъти увеличение на практиките по профилактика и превенция, за да опазим хората здрави преди да трябва да ги лекуваме, включително чрез политики за преодоляване на основните фактори за увреждане на здравето: здравословно хранене, по-чист въздух, безопасност на пътя, здравословни условия на труд
 • Намаляване на доплащането за лекарства и освобождаване на НЗОК от ДДС за медикаменти.
 • Удовлетворяване справедливите искания на медицинските специалисти за увеличаване на заплащането.
 1. Просветено общество, в което на никого не е обърнат гръб
 • Безплатни детска градина и ясла за всяко дете. Осигуряване на ваучери за децата без места в общинска забавачка
 • Национална програма „лаптоп за всяко дете“ с подсигуряване на лаптоп, интернет и компютърна периферия за всички ученици
 • Въвеждане на трайни съвременни практики за дигитално обучение и навлизане на образованието в 21 век
 • Предоставяне на държавни чекове за услуги за грижа за децата (детегледачи), грижа за нуждаещи се възрастни граждани, както и грижа за хора със специални потребности.
 • Постоянна програма за подпомагане на самотните родители чрез ваучери за храна, социални услуги, помощ за отопление, детегледачи и пряко финансово подпомагане.
 • Предоставяне на държавни чекове за услуги за поддържане на дома и домакинството и за битови ремонти (с лимитирана стойност) на частни домове.
 • Предоставяне на ваучери за културен достъп (с лимитирана стойност и период на действие)
 1. Защита на потребителите, защото малките са пред големите

Държавата трябва да спре да бъде мащеха за своите граждани, а да се превърне в държава Омбудсман, където - институциите не са подчинени на монополистите, а защитават гражданите:

 • Гарантирана защита на правата на потребителите от доставчиците на ток, вода, парно, мобилни оператори, банки, бързи кредити, ЧСИ, арбитражи, колектори;
 • Номиниране на членовете на КЕВР сред граждански организации и експерти
 • Приемане на законодателство за защита на потребителите със закон за частния фалит, закон срещу безобразията на колекторите, фирмите за бързи кредити, закон за премахване свръхпривилегиите на банките
 • Механизъм за забрана за дейност на ЧСИ, колектори, фирми за бързи кредити при нарушения
 • Увеличени правомощия на КЗП по отношение на финансовите институции и за защита на длъжници; Комисията с повече участие на независими граждански организации
Тагове: Новини