Начало/Обръщение до българските евродепутати

Обръщение до българските евродепутати

02.10.2020

ДО

избраните представители на България

в Европейския парламент

 от всички политически сили

 

ОБРЪЩЕНИЕ

на

Гражданската платформа „Изправи се.БГ” с председател Мая Манолова

в навечерието на дебата за върховенството на правото в България,

насрочен за 5 октомври 2020 г. в Европейския парламент

 

Уважаеми госпожи и господа представители на България в Европейския парламент,

 

На 5 октомври вие ще участвате в безпрецедентен за страната ни до този момент дебат за върховенството на правото в България. Дебатът ще бъде проследен от българското общество с тревога и внимание в контекста на нестихващите близо 100-дневни граждански протести.

 

След три десетилетия демокрация и 13 години членство в ЕС управляващите страната ни партии, независимо от кой сегмент на политическия спектър, не можаха да защитят върховенството на закона, евроатлантическите ценности и демокрацията, според очакванията и на българските гражданите, и на евроатлантическите ни партньори. В България все повече цялата власт се концентрира в ръцете на един човек и приближения му кръг – шепа хора с огромна власт, които са непрекъсната заплаха за установяване на диктатура.

 

Днес в България разделение на властите на практика няма. Формално страната ни се нарича парламентарна република и законодателната власт избира изпълнителната. Практически обаче Народното събрание се превърна в придатък на Министерски съвет, а ролята му е сведена до узаконяване на решенията на премиера Борисов.

 

Съдебната власт е силно зависима от политическите назначения. Балансът между съд и прокуратура е нарушен до степен, заплашваща демокрацията.

 

Медиите също са под контрола на правителството. То плаща с обществени средства от бюджета и европейските фондове реклами и така осигурява „пазарен“ дял на много медии. В замяна те изкривяват истината и подвеждат гражданите, предоставяйки им невярна информация и прикривайки неуспехите на кабинета.

 

Така, с липсата на разделение на властите, властта постепенно се узурпира от един човек и неговия едноличен модел на управление. Концентрацията на власт в определени хора им позволява да преразпределят пазари, да изземват бизнеси, да сформират картели и създава среда за корупция, страх и зависимост.

В България има повсеместна корупция. Публикуваните записи, снимки и цялостното му поведение не оставят никакво съмнение, че начело на корупционната пирамида е самият премиер Бойко Борисов. Разследвания по някои от тези схеми се водят в европейски държави. В България – не.

 

Днес, броени дни преди дебата в Европарламента, можем да кажем, че за едно денонощие България получи две негативни оценки за качеството на демокрацията си. Първа бе тревожната оценка от Европейската комисия, в доклада за върховенството на закона, за неефективната борба с корупцията по високите етажи на властта у нас и липсата на осъдителни присъди, за липсата на отчетност на главния прокурор и прозрачност при собствеността на медиите, за атаките срещу журналисти и др. Еврокомисарят Вера Йоурова подчерта, че мониторингът над България по Механизма за сътрудничество и проверка ще продължи докато реформите не бъдат завършени.

 

Втората негативна оценка дойде с проекторезолюцията от 1 октомври на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) на Европейския парламент, в която се настоява предоставянето на европейски средства да се обвърже със спазването на върховенството на закона, а ЕК да продължи да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България по Механизма за сътрудничество и проверка.

 

Тоест, за 24 часа ЕК и ЕП казаха на глас това, което от близо 100 дни пишат, призовават, скандират и викат по площадите в България хиляди български граждани, бити и гонени от полицията, независимо, че исканията им за оставки на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, за спиране на корупцията и за гарантиране на честни избори са напълно закономерни и ние безапелационно ги  подкрепяме.

 

Уважаеми български евродепутати,

 

Призоваваме ви по време на дебата да застанете на страната не на партиите, които са ви издигнали, докато техни представители често създават, поставят политически чадър и съзнателно не разобличават корупционните схеми в България, а на страната на българските граждани, които искат гаранции, че:

 

  1. Европейските контролни механизми и ценности ще са достатъчно ефективни срещу корумпираното правителство в България, което с поругаването на върховенството на закона и демонстративното погазване на европейските ценности застрашава и националната сигурност, и личната житейска перспектива на всеки българин, но и евроатлантическата ориентация на страната.

 

  1. Ще се възползвате от всички ваши правомощия като представители на българските граждани в ЕП да защитите репутацията на България като член на ЕС и НАТО, както и репутацията  на българските граждани, които не следва да се обвързват с отговорност за действията на корумпираното си правителство.

 

 

  1. Ще запознаете ЕП, независимо от партийната ви принадлежност, с реалните факти и обстоятелства от близо 100-дневните протести в България срещу премиера Борисов и главния прокурор Гешев и особено с тези, свързани с полицейско насилие над жени и непълнолетни; над хора с увреждания, в т.ч. и с отказания достъп на хора с увреждания до председателя на парламента Цвета Караянчева, която нареди употреба на физическа сила срещу тях и наруши техни базови човешки права; с насилието срещу журналисти от страна на МВР и с полицейския натиск и произвол над протестиращи граждани, техни семейства и акции за сплашване в домовете им.

 

  1. По отношение на предложението на ЛИБЕ за спиране на еврофондовете на корумпираните правителства, обект на европейски наказателни процедури, очакваме да защитите правото на достъп на българските граждани до европейските средства и да поемете ангажимент публично в ЕП, към партиите си в България, за незабавно отстраняване и съдебно преследване на всеки корумпиран политик, премиер, министър, депутат или чиновник, поставил под риск европейските средства за българските граждани.

 

Призоваваме всеки един от евродепутатите от ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединени патриоти и Демократична България да подкрепят резолюцията на ЛИБЕ и да гласуват за нея. Подкрепата на резолюцията е подкрепа за българския национален интерес в битката на гражданите срещу корупцията в България.

 

Българските евродепутати трябва да са в служба на гражданите, а не на партиите си и следва да защитят очакването на българското общество, че демокрацията трябва да се охранява ежедневно от похищенията на олигархията и мафията.

 

Евроатлантическата ориентация на България за „Изправи се.БГ” е приоритет и ценност и като гражданска платформа ще останем непримирими към опитите на партии да я изтъргуват за частни, партийни и икономически интереси на отделни техни членове.

 

Разчитаме българските евродепутати да застанат в тази битка на страната на гражданите.

 

 

2 октомври 2020 г., София                                                Изправи се.БГ/ Мая Манолова

Тагове: Новини