Начало/ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПРЕЗИДЕНТА

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПРЕЗИДЕНТА

16.08.2020

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

До

Президента на Република България

Г-н Румен Радев

 

Уважаеми г-н Президент,

Вече 40 дни българските граждани протестират срещу мафиотското управление на правителството на г-н Бойко Борисов. Хората настояват за радикална промяна на корупционния и едноличен модел на управление чрез предприемане на действия в следната последователност: оставка на премиера Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев, въвеждане на машинното и електронното дистанционно гласуване и свикване на Велико Народно събрание, което да измени Конституцията на Република България, като създаде нов баланс и ефективен контрол между властите,  в това число и дълбока съдебна реформа.

На 14-ти август министър-председателят г-н Бойко Борисов обяви, че предприема действия за свикване на Велико Народно събрание за приемане на нова Конституция. По този начин той узурпира исканията на гражданското общество с цел да подмени дневния ред и да осуети желаната от хората радикална промяна.

Считаме, че това Народно събрание е изчерпано и напълно зависимо от олигархични и партийни кръгове, който факт е видим в приеманото от него законодателство. Настоящият парламент е принизен от премиера Борисов до отдел на Министерския съвет, а парламентарната република – в премиерска. Народното събрание отдавна не защитава обществения и българския национален интерес, действа единствено като „гумен печат” на премиера и затова няма легитимност да предлага или приема актове, които засягат живота на хората. На още по-голямо основание и при този срив на доверието от гражданите правителството и Народното събрание нямат и моралното  право да изготвят проект за нова Конституция, както и такъв за конституционни промени.

Уважаеми г-н Президент,

Ние вярваме, че в този критичен за отечеството ни момент, Конституцията на Република България може да бъде изменена само на основата на широк обществен консенсус. Като обединител на нацията и като оправомощен съгласно Конституцията субект, Вие, г-н Президент, имате възможност да инициирате референдум за решаване на въпрос от фундаментално национално значение.

Този референдум трябва да се проведе заедно с предсрочни парламентарни избори, предхождани от незабавна оставка на премиера Борисов.

На основание гореизложеното Ви призовавам да се възползвате от правомощието си по чл. 10, ал. 1, т. 2 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и да направите предложение до Народното събрание за произвеждане на национален референдум за промени в Конституцията без необходимост от свикване на Велико Народно събрание. Съдържанието на конституционния проект трябва да се изготви заедно с гражданите и неправителствените организации.

От „Изправи се.БГ” предлагаме в него да се включат и следните теми:

  1. Ефективно разделяне на законодателната, изпълнителната и съдебната власти и създаване на действащи механизми за взаимен контрол;
  2. Въвеждане на ефективна система за отговорност на главния прокурор, ограничаване на безконтролната му власт и гарантиране на функционалната независимост на прокурорите от техните ръководители;
  3. Гарантиране на независимостта на съда, разделяне на управлението на съда от управлението на прокуратурата и намаляване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет от 11 на 5 члена;
  4. Овластяване на гражданите да предлагат законодателство, както и да защитават конституционните си права чрез въвеждане на индивидуалната конституционна жалба;
  5. Въвеждане на възможност и граждански комитети и организации, освен партии, също да могат да предлагат кандидатски листи на избори;
  6. Създаване на конституционни гаранции за опазване на чистотата на българската природа.

Новият обществен договор ще бъде истински валиден само тогава, когато отразява волята на цялото българско общество, а не само на онази част от него, която представлява сенчести интереси.

Президентът, с оглед на правото си да предложи референдум, остава надежден гарант, че новата Конституция ще отразява гласа на гражданите, даден на референдум, а не възгледите на една партия. Затова нашето искане е за незабавно оставка на премиера Борисов, което би ускорило предсрочните парламентарни избори заедно с референдума.

С уважение,

Мая Манолова

Изправи се.БГ

 

 

Тагове: Новини