Начало/Отворено писмо до ЦИК – 11 януари 2021 г.

Отворено писмо до ЦИК – 11 януари 2021 г.

11.01.2021

До членовете на ЦИК

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

От

Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ с председател Мая Манолова

 

Относно: Правното основание на членовете на ЦИК да ползват платени от данъкоплатците жилища под наем и да получават бонуси (за 2019 г.)

   

Госпожи и господа членове на Централната избирателна комисия,

Госпожи и господа председатели на всички парламентарни партии, предложили настоящия състав на ЦИК,

От изявленията на членовете на ЦИК по време на консултациите при президента разбрахме, че те категорично отказват с правилата по чл. 57, ал. 1, т. 48 от Изборния кодекс да регламентират гласуването на карантинираните лица и видеоизлъчването на преброяването на гласовете. Членовете на ЦИК, които са излъчени от парламентарните партии, имаха три години и половина, да приемат тези правила. Но и до днес не са направили това, давайки си ясно сметка, че по този начин саботират умишлено провеждането на честни избори.

Така членовете на ЦИК, за избирането на които носят политическа отговорност парламентарните партии:

  • Отказват да организират публичен и прозрачен изборен процес.
  • Отказват да гарантират упражняването на правото на глас на всеки български избирател, включително под карантина.
  • Отказват да създадат условия за премахване на всякакви съмнения за злоупотреби при преброяването на бюлетините.

Нещо повече, подвеждат в заблуждение гражданите, че за да е възможно видеонаблюдение на преброяването на гласовете и гласуването на карантинираните български граждани, били необходими промени в Изборния кодекс. Това е категорична лъжа, която ЦИК целенасочено не опровергава в изпълнение на указанията на властта.

И сега в ИК ясно е регламентирано видеонаблюдението на преброяването на гласовете, с оглед на факта, че то е открито и публично за медиите, следователно няма пречка да се допусне видеозаснемането и от други субекти в процеса. И сега в ИК ясно е регламентирано гласуването на хората под карантина и аргументът, че се налагало отваряне на ИК по тази причина е съзнателно въвеждане в заблуждение и умишлен отказ от страна на ЦИК да опровергае тези манипулации.

Изборният кодекс може да бъде отворен от партиите в парламента, само за да се предотврати дискриминация на сънародниците ни зад граница - да се увеличат секциите за гласуване на българите във Великобритания (след Брекзит), които са едва 35 секции, да се въведе МИР-Чужбина и да се въведе гласуване по пощата за българите зад граница.

Мотивът на членовете на ЦИК, че липсвало правно основание в Изборния кодекс, за да защитят правата на избирателите и да организират честни избори, е напълно несъстоятелен и лицемерен. Особено лицемерен на фона на платени от парите на гражданите наеми за жилища на четирима членове на ЦИК в размер на  132 485 лв. за 2019 г. и изплатени бонуси на всички 20 членове на ЦИК в размер на 434 000 лв., като всеки от тях е получил между 5 хил. и 10 хил. лв. допълнително върху заплатите си за 2019 г., според доклада на АДФИ.

Призовавам ви, госпожи и господа членове на ЦИК:

отговорете на българските граждани коя е разпоредбата в Изборния кодекс, която ви даде право да ползвате жилища под наем за сметка на данъкоплатците и да получаите допълнителни възнаграждения (бонуси)!

Вие си самосъздавате правни основания ца лични облаги, липсващи в Изборния кодекс. Следователно, вие съзнателно нарушавате закона.

Призовавам ви да върнете бонусите и средствата за наемите, с които сте ощетили държавния бюджет и гражданите през 2020 г.!

Именно гражданите са тези, които ви плащат твърде високите заплати, и именно на тях, публично, дължите обяснение как прилагате Изборния кодекс – както и когато ви е удобно, с цел лична облага или в интерес на обществото.

Докато умишлено саботирате осигуряването на честни избори и чакате благословията на управляващите, дайте си сметка, че след по-малко от 3 месеца ще отговаряте пред закона и обикновените граждани, а политическият чадър на партийните ви централи със сигурност вече няма да работи.

 

11.01.2021 г.                                                                                                                                                                                  Мая Манолова, председател

Тагове: Новини