Начало/Поправка „Манолова“, решена единодушно от ЦИК, опитва да спре явяването на Манолова на предстоящите избори

Поправка „Манолова“, решена единодушно от ЦИК, опитва да спре явяването на Манолова на предстоящите избори

29.01.2021

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова осъди остро решение на ЦИК № 1961-НС от 27 януари 2021 г., с което се пречи на явяването на изборите на формации като „Изправи се.БГ“, Демократична България, Отровното трио и др., защото не са партии.

Според решението на ЦИК коалициите, които ще се явят на парламентарните избори, трябва да носят задължително името на едната от партиите в коалицията. Това противоречи на член 128 от ИК, което дава възможност коалициите да имат различно име от това на партиите в нея, посочва Манолова. Досега така се регистрираха Обединените патриоти, Демократична България и др.

В решението се прилага автоматично текст, касаещ местните коалиции и се разчита това да остане незабелязано от формациите, които са извън статуквото, посочва тя.
По думите на „Манолова“ поправката се прави именно, за да не е възможно „Изправи се.БГ“ да е име на коалицията за бюлетината.

Решението е гласувано единодушно от представителите и на ГЕРБ, и на БСП, и на ДПС, и на „патриотите“, за да се спрат - чрез инженерни игри - политическите опоненти като „Изправи се.БГ“, Триото и ДБ, коментира Манолова скандалното решение.
Решението се обжалва днес от всички партии от мрежата на „Изправи се.БГ“, Движение 21 и др.

На основание чл. 58 от Изборния кодекс срокът за обжалване е до 30 януари в 21,13 ч. чрез ЦИК до Върховния административен съд.

Тагове: Новини