Начало/Манолова: Стоим твърдо зад изграждането на АЕЦ „Белене“ и два нови блока в АЕЦ „Козлодуй“

Манолова: Стоим твърдо зад изграждането на АЕЦ „Белене“ и два нови блока в АЕЦ „Козлодуй“

30.10.2021

Държавата незабавно да подкрепи с 260 лв. на мегаватчас бизнеса, детските градини, болниците и училищата за скъпия ток, призова Манолова

Стоим твърдо зад изграждането на нови ядрени мощности – АЕЦ „Белене“ и седми и осми блок в АЕЦ „Козлодуй“. И за най-големите скептици вече е ясно, предвид енергийната криза и високата цена на тока, че България има нужда от нови атомни мощности.

Това заяви председателят на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова в Козлодуй, където днес се срещна с граждани.

Тя бе категорична, че АЕЦ „Козлодуй“ и АЕЦ „Белене“ не трябва да се противопоставят, защото единствено чрез атомна енергия може да се гарантира енергийна независимост и просперираща икономика в България. Ако не искаме малкият бизнес да плаща скъп ток, ако не искаме домакинствата да са в невъзможност да си платят сметките, трябва да заложим на развитието на атомната енергетика в България, каза Манолова.

Тя припомни, че през миналата седмица Европейската комисия заяви, че признава атомната енергия за зелена енергия. Това означава, че се отваря възможност за европейски средства за седми и осми блок в АЕЦ „Козлодуй“ и за проекта АЕЦ „Белене“, обясни Манолова.

Държавата да си влезе във функциите и да подкрепи домакинствата и малките фирми. Настояваме за незабавна и достатъчна финансова подкрепа от страна на държавата за по-високите сметки за ток на бизнеса, училищата, болниците, детските градини и ясли. В началото на ноември те ще получат три пъти по-високи сметки за ток. Средната цена на тока за бизнеса през октомври е 380 лв. на мегаватчас, а КЕВР е определила цена 120 лв. Това означава, че компенсацията трябва да бъде 260 лв. на мегаватчас, а не 110 лв., както реши правителството, каза още Манолова.

Тя бе категорична, че държавата трябва да подкрепи и домакинствата, които от 1 януари ги очаква „токов удар“ с по-високите сметки за ток, вода, парно и природен газ.

Тагове: Новини