Начало/Манолова: Няма ги 32 млн. лв. в кеш от „златната локва“ на ГКПП „Капитан Андреево“

Манолова: Няма ги 32 млн. лв. в кеш от „златната локва“ на ГКПП „Капитан Андреево“

31.08.2021

Няма ги 32 млн. лв. в брой във фирмата, стопанисваща „златната локва“ на ГКПП „Капитан Андреево“. Има ги само на хартия. Държавата съзнателно е абдикирала от своите ангажименти – и от фитосанитарния контрол, и от събирането на таксите за паркинг, и от събирането на сумите за дезинфекция на автомобилите на външна граница на Европейския съюз, каквато е границата ни с Турция.

Това заяви председателят на Комисията по ревизията Мая Манолова днес по време на заседанието на комисията, на което беше разгледана схемата с 32 млн. лв. във фирмата, стопанисваща пункта за дезинфекция на ГКПП „Капитан Андреево“.

От изказването на финансовия министър Асен Василев стана ясно, че сумата от 32 млн. лв., установена от НАП, е само на хартия, а в брой ги няма. Органите на НАП всеки ден, заедно с екип на МВР, ходят до граничния пункт, за да събират сумите за обезпечения, които фирмата дължи на държавната хазна.

Част от касовите апарати на фирмата изобщо не са били свързани с НАП, потвърдиха данъчните органи по време на изслушването.

До заседанието от БАБХ не бяха предоставили на Комисията по ревизията и договора, на базата на който частната фирма събира такси за дезинфекция.

По време на заседанието те предоставиха договора, от който стана ясно, че договорът не е безвъзмезден, както се твърдеше от тях, а е възмезден – чрез събиране на такса обслужване от частната фирма за паркиране, дезинфекция – 1-2 лв. на превозно средство, фитосанитарен контрол, паркиране – 10 евро на чуждестранен автомобили за дезинфекция.

Асен Василев посочи, че възлагането на дейностите на фирмата е трябвало да стане чрез обществена поръчка, но такава не е проведена.

От НАП потвърдиха, че от съществуването на фирмата до момента никога не й е правена данъчна ревизия.

Фирмата „Пи Еф Си“ се оказа с най-големи касови наличности – над 30 млн. лв. по документи, по счетоводни сметки Каса в лева и Каса във валута фирмата има над 30 млн. лв. декларирани. Беше пусната проверка от НАП за установяване дали тези пари ги има в наличност в касата. Първата проверка правена на фирмата. Парите все още не са предоставени за преглед и за преброяване и ние нямаме представа дали са налични или не, за момента са декларирани и налични по документи. До момента са обезпечени 1,5 млн. лв. от дължимите 32 млн. лв., посочи Асен Василев.

По отношение на паричния поток и по отношение на наличните средства, ние сме готови с броячни машини, които записват и номерата на банкнотите. Не са ни предоставили парите и сме готови да използваме различни техники, които няма да разкривам, с които допълнително да начислим задължения на фирмата, заяви зам.-изпълнителният директор на НАП Георги Димов.

Манолова припомни, че тя самата посети през месец юли 2021 г. ГКПП „Капитан Андреево“, където достъпът й до лабораторията на ГКПП-то е бил съзнателно препятстван. Държавните органи съзнателно са се оттеглили от контролните си функции там, а служителите на частния паркинг бяха организирани за саморазправа с мен и екипа ми, каза още Манолова.

Тагове: Новини